Гръцката икономика се е свила с 4.6% през второто тримесечие на годината спрямо 5.6% през първото тримесечие, сочат официални данни.

Първоначалните данни на статистическата служба идват в шестата година на рецесия, откакто страната беше погълната от дълговата криза. "Според наличните данни БВП се е свил с 4.6% през второто тримесечие на 2013 г. спрямо второто тримесечие на 2012 г.", съобщиха властите.

Новите данни показват, че рецесията в Гърция продължава, но не е толкова остра на годишна основа. Миналата година икономиката на страната се сви с 6.4% спрямо 2011 г.

Гърция получи спасителна помощ от МВФ и ЕС в замяна на големи структурни реформи на икономиката си, а банковата й система се рефинансира от Европейската централна банка, припомня БГНЕС.

Правителството смята, че икономиката ще се свие с 4.3% тази година, но прогнозите за държавния бюджет са базирани на допускането, че в края на 2014 г. тя ще постигне растеж от 0.2%.

Бюджетът на правителството, който не включва разходите за лихвите по дълга, разходите на местните власти и бюджетите за пенсии, показва излишък от 2.6 млрд. евро (3.45 млрд. долара) в седемте месеца до от януари до юли, заяви заместник министърът на финансите Христос Стайкурас.

Той изрази задоволство от "добрите резултати на бюджета на централното правителство, който показва подобряване на тенденцията за публичните финанси". "Това представяне доказва, че целта за постигане на първичен излишък в общия бюджет на правителството до края на годината е постижима", допълни той. Първичният излишък изключва разходите за лихвите по дълга.

Гърция се надява да постигне първичен излишък тази година, за да започне да намалява държавния дълг от натрупани в миналото дефицити, се припомня в съобщението на заместник министъра.