Индексът Russell 3 000 на големите, средно големите и малките щатски компании представлява около 98% от щатския пазар. От началото на годината показателят се е повишил с 19.4%, като средната компания в индикатора е добавила 28.5% към стойността си.

Има, разбира се, и компании, които са се представяли значително по-добре. Всъщност, 51 от тях са отбелязали ръст в нивата на акциите си от над 150% от началото на годината.

evolution Lighting Technologies (RVLT) оглавява списъка по повишение, като акциите й са поскъпнали с 563.89% от нивото си на затваряне при 0.63 цента в края на миналата година.

Далеч на второ място остава Clovis Oncology (CLVS) с доходност за инвеститорите от 358.19%, докато книжата на Тesla Motors (TSLA) са на трето място с ръста си от 335.13%.

Това, което е забележителното в случая на Tesla, е колко бързо е нараснала компанията. При нива на акциите й от 147.38 долара тя се оценява на 17.9 млрд. долара.

Така тя е близо една четвърт от компанията с далеч повече традиции - Ford Motor (F) и повече от една трета от капитализацията на General Motors (GM). Явно инвеститорите са на мнение, че компанията ще революционализира автомобилния сектор, за да й дават толкова висока оценка.

В същото време ръководителят на Tesla Елън Муск ръководи още една компания - Solar City, чиито акции също се представят изключително добре и са поскъпнали с 219.5% от началото на годината. Определено настоящата година е годината на Муск.

Списъкът на 51-те компании с ръст в акциите с над 150% включва имена като Zillow (Z) с поскъпване от 240%, Yelp (YELP) с ръст от 169%, Best Buy (BBY) с поскъпване от 161% и Netflix (NFLX) с ръст от 177%.