Най-сваляното платено приложение за iPhone и iPad е интелигентен будилник, който ви предлага събуждане в най-подходящия за вас момент. Приложението вече бе преведено на седем език и до момента е свалено от 4 милиона потребители, съобщава в. „Фигаро“.

Броят на часовете, прекарани в прегръдките на Морфей, не са достатъчно условие, за да се гарантира събуждане във върхова форма. За пълноценен сън ние имаме нужда също от определени условия по отношение на шума, светлината, температурата и др.

Сънят на човека се състои от различни фази . Всяка нощ сънят ни преминава през няколко цикъла по 90 минути средно, по време на които дълбокият сън се редува с по-леки фази. По време на дълбокия сън, нашето тяло и мозък се възстановяват. Т. Нар. РЕМ-фаза (по-лек сън) е фазата на сънищата. Регенерацията на клетките, регулирането на хормоналната активност, процесите в паметта протичат в РЕМ- фазата. Също така това е най-благоприятното време, за да се събудите.

Intelligent Alarm Clock предлага да ви събуди във фазата на лекия сън, като измерва вашите индивидуални фази на съня по звуците, които издавате през нощта: по време на REM съня спящият се движи, дишането е по-учестено и се издават шумове, в дълбоката фаза тялото е неподвижно и отпуснато и получава най-пълноценна почивка. След това алгоритъмът изчислява най-подходящия момент за събуждането ви и настройва алармата към него.

Несъмнено заинтересувани от собствения си биоритъм, но малко подозрителни, много от потребителите са предпочели да изпробват приложението първо през ваканцията. То все пак предвижда да „точното време“ за събуждане да не надвишава времето, което ви е необходимо да се приготвите и отидете на работа.

И дори да решите, че алармата не ви осигурява по- добро събуждане, все пак ще ви остане утехата, че знаете какво се случва през нощта: шумни съседи, трафик под вашите прозорци или съпруг, който хърка: приложението записва всичко!