Много притеснително е ескалиращото напрежение в Египет. Това, което се случва не е решение на въпроса. Не може с насилие и с подобни извънредни мерки да се решава въпрос, който има преди всичко политически характер.

Очакваме от правителството и от временния президент достатъчно ясно послание как Египет ще се върне на пътя на нормализацията и на демократичния процес. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по БНР.

Той изтъкна, че има готовност да се направи спешно заседание на външните министри на ЕС, като подчерта, че е важно тяхното послание да бъде чуто и приложено на място в Египет.

На въпрос за реалните възможности на ЕС да повлияе в кратки срокове на ситуацията, министър Вигенин отбеляза, че няма достатъчно силни механизми. „Това, което можем да направим, е да изискваме, да поемем съответно някои ангажименти, ако ситуацията се нормализира, да се опитаме да съдействаме за връщането към демократичния процес, включително за подкрепа за тази цел“.

Министър Вигенин отбеляза, че в МВнР почти ежедневно се обсъжда въпросът за случващото се в Египет. „В понеделник също ще се съберем, за да помислим за някои идеи и ангажименти, които бихме могли да поемем и да предложим на колегите в ЕС. Най-важно е да видим разбиране от страна на египетските власти, че не е това начинът за справяне със ситуацията, като се върви към допълнително напрежение, към действия, които водят до стотици жертви“, категоричен беше министърът на външните работи.

Според него най- големият въпрос е какво може да се направи сега за стабилизрането на Египет. По думите му стъпките трябва да се направят и в координация с американската страна и с Арабската лига. „Това, което се случва в Египет, може да зададе посоката на развитие на Арабската пролет и като цяло да дестабилизира допълнително ситуацията в региона“, отбеляза още министър Вигенин.

Външният министър заяви, че няма притеснения за дипломатическия персонал и за българското посолство в Египет. „Повече притеснения може да имаме за евентуални посещения на български граждани и на туристи, които се намират в Египет. Затова миналата седмица излязохме с искане български граждани да не пътуват до Кайро, а след това го разширихме изобщо до Египет“, отбеляза министър Вигенин. Той подчерта, че ако такива пътувания са неизбежни, те трябва да се правят по определен начин, като предварително се регистрират в посолството.

На въпрос дали трябва да се готвим за бежанска вълна от Египет министър Вигенин отговори: „Не бих казал, че на този етап ситуацията ще доведе до бежанска вълна от Египет към съседните страни и още по-малко към България“. Вътрешният министър обърна внимание, че въпросът с бежанците като цяло е сериозен и страната ни има нужда от разширяване на капацитета за временно настаняване на бежанци. „Броят нa бежанците, макар и да не е с такава масовост, се увеличава и страната ни има нужда да разшири своя капацитет, за да може тяхното временно настаняване да бъде в по- човешки условия“, обясни министър Вигенин.