Лесни за взимане и не толкова лесни за връщане. Това сочат данни на Българска народна банка за бързите кредити у нас.

Както всеки може би е чувал, дружествата, занимаващи се с отпускането на бързи кредити, отпускат заеми за около 15 минути само с лична карта.

Всеки трети кредит обаче е необслужен, сочи справка на централната ни банка.

Ако към 30 юни 2010 г. необслужените заеми са били 15.08%, то година по-късно те са 18.07 на сто. Към същия период на 2012 г. проблемните кредити нарастват до 23.77 на сто, за да достигнат 29.86 на сто към 30 юни 2013 г.

Пикът бе в края на първото тримесечие на 2013 г., когато за първи път бе премината границата от 30%.

Но защо се получава така? Основната причина са високите лихви по тези заеми.

Справка на една от активните в момента компании сочи, че ако изтеглим 800 лв. за четири месеца, ще трябва да връщаме по 330 лв. месечно, или общо 1320 лв., или повече от 500 лв. повече.

Чудесна печалба, нали? Именно на това разчитат и самите компании – че с вноските от коректните длъжници ще могат да излязат на печалба, а необслужените кредити ще бъдат дадени на фирми за събиране на вземания, каквито вече в страната има в изобилие.

Всеобща практика е сайтовете на компаниите за бързи кредити да не поместват пълните условия за заемите и дори да не предоставят калкулатор, който да изчислява сумата, която трябва да се върне.

В случая се разчита на необразоваността на част от българите, както и липсата на пари – независимо дали става въпрос до заплата, за почивка, ремонт или за заплащането на други заеми и сметки.

Един от малкото сайтове с калкулатор пък сочи, че ако вземем 399 лв. за 30 дни, ще трябва да върнем над 520 лв. Честито, това прави над 30% лихва за един месец.

Една от най-големите компании в сектора предлага 1000 лева за срок от 8 месеца, в случай че за първи път работите с нея. Месечно ще трябва да плащате по 217 лв., или общата сума, която ще върнете е 1898 лв. Това ще рече оскъпяване от около 9%...но не годишно, а месечно.

Тук от компанията дори поясниха, че при месечен вариант на погасяване ще имаме нулева вноска, която ще се удържи автоматично при получаване на сумата, а тя е в размер на 162.75 лв. Или иначе казано, ако искате 1000 лв., няма да получите 1000 лв., а около 840 лв.

Какво съветваме ние от Profit.bg. Всеки път, когато са ви необходими средства или искате да купите стоки на изплащане, попитайте колко ще върнете и каква ще е месечната ви вноска. Запитайте се, дали можете да си го позволите? И не на последно място – потърсете и други варианти – заем от банка, приятел, роднина и др.