Сп. Forbes публикува традиционната си класация на най-високо платените супер модели в света.

От изданието са изчислили кои от световните топмодели са заработили най-много за периода юни 2012 г. - юни 2013 г.

Ето ги и тях:

10. Лара Стоун – 3.2 млн. долара

Стоун привлече вниманието през 2010 г., когато подписа ексклузивен договор с Calvin Klein, съгласно който участва в реклами на Calvin Klein Jeans, ck Calvin Klein и Calvin Klein Collection.

Това е първият случай от години, в който модел се появява едновременно в реклами на няколко от марките на компанията. Доходите й за последната година намаляват обаче заради почивката, която Стоун си взе преди да роди през май своя син.

9. Кандис Суанапул - 3.3 млн. долара

По подобие на много от останалите ангели на Victori's Secret, договорът на Суанапул с компанията за бельо е най-големият й източник на доходи. Тя обаче работи и с Versace, Juicy Couture и Max Factor.

8. Джоан Смолс - 3.5 млн. долара

Смолс е дебютантка в класацията през тази година, но моделът от Пуерто Рико е звезда от доста време. Тя оглави класацията на Models.com през септември и освен това е първото рекламно лице на Estee Lauder от Латинска Америка.

Кариерата й започва през 2010 г., когато участва в ревю на Givenchy, а оттогава е имала фотосесии за Chanel, Lacoste, Calvin Klein Jeans и е била на кориците на списанията Vogue, Harper’s Bazaar и GQ.

7. Каролин Мърфи - 3.6 млн. долара

Мърфи започва кариерата си на модел на 17-годишна възраст. От тогава е работила с някои от най-големите имена в модата. Мърфи е рекламно лице на Estée Lauder от 2001 г. и продължава да участва в рекламите на компанията и до днес.

6. Хилари Рода - 4 млн. долара

Мениджър на Хилари Рода е нейната майка. 26-годишната Рода представлява интересите на Estee Lauder в седма поредна година. Освен с козметичната компания, Рода има рекламни договори с Nike и Hugo Boss и дефилира в ревюта на Ralph Lauren и Victoria’s Secret.

5. Лиу Уен - 4.3 млн. долара

Първият голям китайски супермодел ще става още по-популярна в международен план. Уен, която е първият китайски модел, участвал в модно шоу на Victoria’s Secret, има договори с редица модни марки като H&M, Estee Lauder, Calvin Klein и Hugo Boss.

4. Кейт Мос - 5.7 млн. долара

Кариерата на един модел може да бъде много кратка, освен ако моделът не се казва Кейт Мос, която на 39-годишна възраст печели милиони всяка година, благодарение на договорите си с Vogue Eyewear, Rimmel, Versace и Liu-Jo. През януари Мос ще се снима за Playboy, за да отбележи 60-годишнината на списанието и нейния 40-и рожден ден.

3. Адриана Лима - 6 млн. долара

Лима е един от ангелите на Victoria’s Secret от 2000 г. По-голяма част от доходите й идват от нейния договор с компанията за бельо. Когато Лима не е в ролята на майка на двете й деца от сръбския баскетболист Марко Ярич, тя подписва рекламни договори с марки като Miu Miu, Donna Karan, Mavi Jeans и Metrocity.

2. Миранда Кер - 7.2 млн. долара

Красивата австралийка стана един от ангелите на Victoria’s Secret през 2007 г. Тя притежава и собствена линия козметични продукти Kora Organics, която пуска на пазара през 2009 г. Тази година съпругата на актьора Орландо Блум продължи да подписва нови рекламни договори с Mango, David Jones, Lipton и Quantas.

1. Жизел Бюндхен - 42 млн. долара

Въпреки че рекламните й приходи през тази година намаляват, 32-годишната Бюндхен все още е един от най-влиятелните супермодели и оглавява класацията за седма поредна година. Наскоро тя замени Бионсе като лице на H&M, изпревари Риана за Chanel и измести Кейт Мос от David Yurman.

Всичко това в същата година, в която Бюндхен роди дъщеря си Вивиан, която е второто й дете със състезателя по американски футбол Том Брейди.

Най-големият източник на доходи на Бюндхен си остават нейните договори за продажба, които включват линия бельо, множество колекции аксесоари и световно известната марка за джапанки, чехли и сандали Ipanema.