Емоциите от снощния двубой между Лудогорец и Базел ни накараха да разгледаме футбола у нас и в чужбина като един доста печеливш бизнес. Особено за тези, които знаят как да печелиш от най-популярната игра в света.

Справка на Profit.bg сочи, че ако Лудогорец (шансовете за това са вече малки след снощното 2:4) се класира за груповата фаза на Шампионската лига, то в касите на клуба ще влязат най-малко 8.6 млн. евро.

И това дори при положение, че тимът загуби и шестте си мача в групата. Естествено, всяка точка също е добре платена, като победата е на стойност 1 млн. евро, а равният мач – 500 хил. евро.

Отпадането, или по точно некласирането на Лудогорец за групите, ще донесе „само“ 2.1 млн. евро и участие в групите за Лига Европа, откъдето също се чакат доста добри постъпления.

Участието във втория най-комерсиален турнир ще донесе на тима от Разград 1.3 млн. евро. Всяка победа в шестте мача ще се заплаща по 200 хил. евро, а равен мач – 100 хиляди.

Ако тимът, собственост на Кирил Домусчиев, спечели групата си, ще добави нови 400 хил. евро, докато втората позиция „носи“ 200 хил. евро. Трябва да се отбележи, че тук не попадат и постъпленията от продажби на билети, сувенири и др.

В крайна сметка, дори и да загуби всичките си мачове от груповата фаза на Лига Европа, Лудогорец ще спечели поне 3.4 млн. евро. И това само три години, след като тимът влезе в родната А футболна група.

Правилен модел на работа, според Profit.bg, имат и в Ботев Пловдив и Литекс.

Разглеждайки подадените отчети от „оранжевите“, ръководени от Гриша Ганчев, ни направи впечатление, че всяка една година се изкарват по няколко милиона. Например, според последния си предаден отчет от 2011 г., тимът има приходи от над 5.3 млн. лв. и печалба в размер на 1.473 млн. лв., или разходната част е сведена до около 3.8 млн. лв.

През настоящата година Литекс продаде национала Георги Миланов, като ще прибере 5.4 млн. лв. веднага и нови 2 млн. лв. при определени условия.

Инвестициите в база и собствени кадри явно са на път да се изплатят и в Ботев. „Канарчетата“ са в преговори за продажбата на звездата си Тодор Неделев. Според слуховете траснферът се оценява на около 5 млн. паунда, или над 12 млн. лв.

В същото време тимът гради супермодерната си база, която в бъдеще ще приютява младите им надежди, като в нея ще бъдат вложени около 9-10 млн. лв.

Явно е, че в трите гореизброени тима се работи добре и качествено. Следва се бизнес модела на световните колоси, за които дори суми от по 100 млн. евро вече не са проблем.

Факт е също така, че в провинцията вече се работи добре, докато в столицата ЦСКА и Левски едва свързват двата края.