Днес ще бъде отбелязана с национални тържества 136-годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България.

В Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в боевете войни, а от местността Узана в Стара планина, от Соколския манастир и от храм паметника „Рождество Христово" към връх Шипка, ще тръгнат три лъча на традиционния пеши туристически поход, в който се очаква да участват над 300 души.

Хиляди българи изкачват историческия връх за участие в тържествата. От сутринта туристически групи и представители от гражданството от региона потеглиха по планинските пътеки от Габрово, Казанлък, Шипка. Туристическо дружество „Орлово гнездо” – Кюстендил с председател Жельо Желев и секретар Кръстьо Петков организира туристически поход, със съдействието на община Казанлък. В него се включиха представители на военноисторическата комисия от София.

В официалните прояви ще се включи и президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава ще приеме на историческия връх Шипка почетния строй на Националната гвардейска част и ще произнесе слово. Той ще присъства на заупокойната молитва, отслужена от Старозагорския митрополит Галактион, в памет на загиналите защитници на Шипка и ще положи венец пред Паметника на свободата.

След тържествената част в 13:00 ч. национално дружество „Традиция" ще направи възстановка на епичните августовски боеве, състояли се преди 136 години.

Историята на битките

Боевете на връх Шипка през август 1877 г. се превръщат в повратна точка в хода на Руско-турската освободителна война. Те определят крайният изход на войната и съдбата на България.

По време на 3-дневните боеве загиват 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника са 8200 души.

На 21 август 1877 г. започват боевете за връх Шипка. Те се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо до 23 август между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълва армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си, състояща се от 27 000 души, към преминаване на Шипченския проход.

На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е строен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци от 36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия ще се бият докрай и че подкрепления „са крайно необходими".

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъскват няколко атаки за два дни.

Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10:00 ч. турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17.00 ч. настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници.

В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент пристига помощ. Пристига генерал Радецки с взвода си. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от река Дунав.