Криза или не, на гръцките острови туристите пристигат масово. Потоците летовници са свеж полъх за икономиката на страната. 17-те милиона почиващи тази година са заявка за рекорд.

Таверните в центъра на Атина се радват на многобройна клиентела. Преди три седмици данък добавена стойност в Гърция беше понижен от 23 на 13%. Оттогава ресторантьорите свалят цените и се стремят да привлекат нови клиенти.

"Правителството ни го дължеше. Вече не виждахме светлина в тунела. Бяхме спасени в последния момент. Сега ние трябва да дадем на клиентите онова, което сме получили, за да възстановим изгубената си клиентела", казва човек от бранша.

От 2010 г. имаше три повишения на данъците за ресторантьорите в Гърция. Държавата разчиташе на 800 милиона евро от тази данъчна политика, но в крайна сметка постъпленията бяха само 160 милиона. Засиленият контрол в последно време отчете, че 80 на сто от заведенията укриват данъци.

Сегашната реформа цели печелившата връзка по веригата държава - ресторантьори - клиенти да бъде възстановена.

"Това, от което сега има нужда, е доверието между хората да бъде възстановено", надяват се работещите в тази сфера.

Мярката с понижаването на ДДС цели повишаване и на консумацията, и на данъчната събираемост. Дали тя ще продължи да действа постоянно, зависи от резултатите до края на годината.