Главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман е повдигнал обвинение срещу магната Доналд Тръмп за измама на курсистите в неговия „университет“ Trump University. Прокуратурата иска Тръмп да плати компенсации за 40 милиона долара, тъй като създаденото от него учебно заведение е работило без лиценз и е подвело клиентите си, съобщи АФП.

По думите на Шнайдерман около 5000 души са заплатили за обучението си в Trump University по 35 000 долара такси, срещу които са получава често напълно безполезни курсове.

Според прокурора Тръмп е използвал своята известност за „фалшиви обещания“. Вместо висококачествено образование, студентите са получили единствено възможността да се снимат на фона на милиардера в цял ръст.

Trump University, чието име сега е сменено на Trump Entrepreneur Institute, организира семинари и учебни курсове за предприемачи, но не присъжда дипломи. Между 2005 и 2011 г. според прокуратурата Тръм е измамил около 5 000 души и е спечелил от тях около 40 милиона долара.

Милиардерът реагира на обвиненията със в Twitter, в което нарича главния прокурор на Ню Йорк „глупав“ и „некомпетентен“.