Го Чен Лианг е един от най-известните и в същото време един от най-малко почитани бизнес магнати в Сингапур. Той не се появявал в класация на богатите, нито пък някога е давал интервюта, с изключение на един случай през 1997 г. Въпреки това някои от най-забележителните места в Сингапур, като болницата Mt. Elizabeth и търговския център Liang Court в кея Кларк, са построени от този бизнесмен, избягващ публичността, пише Forbes.

Го никога не е ходил на училище. Той е роден през 1928 г. в бедно семейство, което живеело в една стая и бил едно от четири деца. Като момче Го продавал рибарски мрежи и работел в железария, трупайки бизнес умения, които впоследствие определят съдбата му.

През 1949 г., когато британците разпродавали останалите им запаси от Втората световна война, Го купува на безценица всички варели с боя. С китайски речник на химикалите в ръка, той започва да смесва разтвори, пигменти и химикали, за да произвежда собствени бои с марката Pigeon. На следващата година избухва Корейската война и забраната върху вноса носи на Го неочаквана печалба.

Бизнесът му процъфтява, когато се появява възможност да се обвърже с Nippon Paint of Japan. Го предприема тази стъпка със създаването на смесено дружество на име Nipsea Management Group. Така от нищото се създава конгломерат за бои, чиято марка Nippon, днес е една от популярните в цяла Азия. Днес марката бои Nippon се продава в 15 страни извън Япония и разполага с 15 000 служители и 30 завода. Годишният й оборот възлиза на 2.6 млрд. долара. Го Хум Джин, син на Го, в момента ръководи компанията.

Кариерата на Го представлява решителното пътуване на един предприемач. Той никога не пропуска възможност да създава, да строи и да продава компании. През годините той инвестира част от печалбите си от бизнеса с бои в имоти като строи търговски центрове, хотели, жилищни сгради, създава компании за производство на електроника, за пакетиране, логистика, компания за производство на храни в САЩ и дори минна компания в Китай!

През годините Го е продавал дяловете си в компаниите от неговата група, които са излизали на борсата. Той продава 59-процентния си дял в Liang Court за 175 млн. долара през 1999 г. Компания за електроника Omni Industries , оценявана на 1 млрд. долара е продадена през 2001 г. Mt. Elizabeth също е продадена.

Го е направил пълен кръг връщайки се към нещото, в което е най-вещ - боите. По-рано тази година той отправи оферта на стойност 751 млн. долара за допълнителни 30% в листната в Токио компания майка Nippon, но бързо го оттегли, за да се концентрира върху развиването на бизнеса си в Азия. Той все още попада в новините, по-често заради щедрите си дарения за стипендии, проучвания в борбата с рака и образование, отколкото заради бизнес ходовете си.