САЩ констатираха, че сирийското правителство е извършило мащабната атака с химически оръжия срещу цивилни миналата седмица, заяви президентът Барак Обама в телевизионно интервю.

По думите му Вашингтон е проучил доказателствата и не смята, че опозицията, която се бори срещу сирийското правителство, разполага с химически оръжия или със средства да нанася удари с тях.

Обама подчерта, че не е решил каква ще е реакцията на САЩ. Държавният глава обаче изясни, че очакваните удари от страна на Вашингтон ще бъдат ограничени до определени точки и няма да нарушат баланса между силите на сирийския режим и въоръжената опозиция.

„Не съм взел решение. Но смятам, че директна военна намеса, намеса в гражданската война в Сирия няма да помогне в ситуацията на земя”, бяха думите на Барак Обама.

Според него възможната силова операция против Дамаск няма да доведе до многогодишна кампания, както в Ирак. „Ако използваме сдържан, оптимален подход, ние няма да се замесим в продължителен конфликт.

Ние няма да повторим иракската кампания, както много хора се страхуват”, заяви Обама. По неговите думи САЩ ще действат по такъв начин, че това да има ефект за националната сигурност на страната.

Междувременно военноморските сили на САЩ засилват присъствието си в района на Залива, увеличавайки броя на самолетоносачите си на два. Самолетоносачът "Хари С. Труман" е пристигнал в Арабско море и по план е трябвало да заеме мястото на самолетоносача "Нимиц".

Той пък от своя страна е трябвало да се прибере. ВМС обаче са наредили на "Нимиц", който е в Индийския океан, да остане засега.

Американски представители описаха решението като предпазливо планиране и заявиха, че това не значи, че самолетоносачът ще играе някаква роля при възможни удари в Сирия.

По-рано Белият дом заяви, че планира възможен военен отговор, като същевременно търси подкрепа от международни партньори. САЩ обаче все още не са представили конкретни доказателства, че сирийското правителство е замесено в нападението, отбелязва АП.

Някои конгресмени призовават Обама да поиска одобрение от Конгреса за евентуални военни действия, посочва агенцията, цитирана от bTV.