Седенето е новото пушене, казват американците. Наричат го болестта на века: болки в гърба, схванат врат, превити рамена, а след това сърдечни проблеми, диабет, някои видове рак. Повече от 80% от служителите в офиси стават жертва на седящата болест и страдат, защото не се движат достатъчно. Предупрежденията на учени и лекари не променят нищо. А всеки час седене скъсява живота ни с 22 минути, повече отколкото една изпушена цигара.

Ето защо все повече офис служители се съгласяват да работят прави. Сред тях е Аршад Кроудхъри. Преди две години младият предприемач взема решение да работи систематично в тази позиция. Той разказва за опита си в своя блог.

"Независимо от продължителността на работния ми ден, аз съм изправен пред компютъра си. Това означава, че някои дни прекарвам до 10 часа прав, с няколко паузи за сиеста, обяд и медитация", пише той.

Във форма

За да работи изправен, Аршад използва аксесоар, инсталиран върху бюрото му, който струва 30-40 долара. Неговата клавиатура е на нивото на гърдите му, а мониторът е ориентиран под ъгъл от 105 градуса, за да може погледът да е ориентиран леко надолу (из да се избегнат болките във врата) .

Но най-същественото нововъведение е позицията: раменете и врата не са наведени напред и след две години Аршан казва, че няма болки във врата и е установил, че краката му са станали по-мускулести. Започнал е и да се движи повече. По думите му, откакто работи прав, изпитва по-малко умора, концентрира се по-добре и е по-продуктивен.

Като вторичен ефект – дългото седене му станало неудобно. Дори през паузите си, той предпочита да прави упражнения и да се движи, вместо да поседне. Противно на очакванията, че ще му се появят проблеми като разширени вени и проблеми с коленете, бизнесменът се чувства отлично. И твърди, че дори е по-спокоен, тъй като не се изнервя на опашките в метрото и касите на магазина.