„Следим ежедневно ситуацията, имаме оценка на рисковете. Имаме и своите военни оценки на параметрите”. Това заяви военният министър Ангел Найденов след извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет (МС).

„Остава висока вероятността за провеждане на военна операция в Сирия. Какви биха били параметрите на тази операция - е въпрос на предстоящи решения”, каза още Найденов, предаде bTV.

„Обсъдихме ситуацията и възможните сценарии за развитие на кризата в Близкия изток. Направихме анализ на рисковите ситуации за България. Най-сериозната заплаха е свързана с евентуална бежанска вълна към България. Мерките, които сме набелязали, са в тази посока”, отбеляза и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Предприет е план с 11 мерки, които по-късно ще бъдат предоставени на медиите и ще станат достояние на обществеността, добави той. МВР шефът увери, че няма наличие на пряка терористична заплаха за територията на Република България.

Междувременно стана ясно, че парламентарната група на ГЕРБ ще иска изслушване на министър-председателя Пламен Орешарски в Народното събрание по повод ситуацията в Сирия. Това каза пред журналисти в Кърджали Цветан Цветанов, който определи позицията на външния министър Кристиан Вигенин като "неадекватна". „Много е пасивна, много е хаотична", мотивира се Цветанов.

Самият Вигенин заяви след днешното заседание, че МВнР предприема необходимите стъпки за повишаване на сигурността на българските посолства и консулства в Близкия Изток и на служителите в тях.