Представители на Джордж Буш - баща погрешка съобщиха за смъртта на бореца срещу апартейда Нелсън Мандела.

Вестник USA Today съобщава, че роднини на първия чернокож африкански президент са получили съболезнование от семейството на бившия стопанин на Белия дом.

"Барбара и аз скърбим за кончината на един от най-великите хора, вярващи в свободата. Ние имахме честа да го познаваме. Нелсън Мандела беше човек с огромно мъжество, който промени хода на историята в своята родина.

Винаги с голямо уважение сме се отнасяли към президента Мандела и поднасяме нашите искрени съболезнования на неговото семейство и всичките му сънародници", се казва в изявление на пресслужбата на Джордж Буш - баща, съобщи БГНЕС.

Говорителят на семейство Буш - Джим Макграт, вече поднесе своите извинения във връзка с разпространяването на това изявление.

"Това е изцяло моя вина. Неправилно съм прочел заглавието на новините за състоянието на Мандела, което стана причина за тази глупава грешка. Поднасям своите най-дълбоки извинения", написа той в своя блог в Twitter.

Световните медии по-рано през седмицата съобщиха, че 95-годишният Нелсън Мандела е изписан от болница в Претория и е преместен в дома си в Йоханесбург. Официалните власти обаче отрекоха тази информация.

Той беше хоспитализиран на 8 юни заради тежка белодробна инфекция. По време на апартейда Мандела е боледувал от туберкулоза в затвора.