Президентът Росен Плевнелиев е готов да свика Кансултативния съвет за национална сигурност заради сирийската криза. Той каза това при откриването на учебната година във Военната академия. Държавният глава заяви, че ще изчака подходящ мамент за свикването на Съвета.

Плевнелиев припомни позицията си, че е необходим широк дебат, защото кризата не е само регионална. Проблемът с бежанците, според Плевнелиев, трябва да бъде решен от изпълнителната власт. Той каза, че държавата изпитва трудности по организацията на приема на бежанци и призова и създадените за решаване на въпроса структури да започнат сериозна работа.

Министърът на отбраната Ангел Найденов потвърди, че България е против участие във военна операция, водена от коалиция на желаещи държави.

Според Найденов, военна операция в Сирия е краен вариант за намеса, когато са изчерпани всички други възможности. Той припомни, че има и правна рамка за защита при хуманитарни причини.

Найденов каза още, че България държи на резолюция на Съвета за сигурност на ООН или решение в рамките на НАТО, съобщава БНР.