Кои храни поевтиняха и кои поскъпнаха в последните седмици?
Индексът на тържищните цени на храните се е понижил минимално до 1.320 пункта през последната седмица, съобщиха от ДКСБТ.
Краставиците поевтиняват през седмицата със 11.8 процента - до 0.90 лева за килограм. Оранжерийни домати се търгуват с 2.7 процента по-висока цена - по 0.77 лева за килограм. Полските домати поскъпват с 10.5 на сто до 0.63 лева. Цената на зелето пада с 21.7 процента, до 0.36 лева за килограм на едро. Цената на зелените чушки се понижи със 4.2 процента, до 0.69 лева за килограм.
Цената на лимоните се повишава с 2.9 на сто, до 2.81 лева за килограм. Ябълките поевтиняват с 13.4 на сто и се продават по 1.10 лева за килограм.
Дините поевтиняват с 7.4 на сто, до 0.25 лева за килограм. Цената на пъпешите се качва с 7.1 на сто, до 0.88 лева за килограм. Гроздето поевтинява с 9 на сто, до 1.32 лева за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 2.1 процента и се продава по 5.51 лв./кг, а кашкавалът, тип "Витоша", поскъпва с 2.4 на сто и се търгува средно по 10.90 лв./кг. Олиото се търгува на цена от 2.47 лева за литър. Каймата поскъпва с 5.1 процента и се продава по 5.36 лева за килограм.
Захарта поевтинява с 1.6 процента и се продава на едро по 1.82 лева за килограм. Цената на брашно тип "500" скача с 4.2 на сто до 0.99 лева за килограм.
Миналата година през юли индексът падна до 1.297 пункта и след това с поскъпване на основни хранителни стоки се покачи до 1.377 пункта в края на август. Като причина за поскъпване на стоките тогава от ДКСБТ посочиха изключително неблагоприятните климатични условия през пролетта и лятото на 2012 г. и скока на цените на енергийните източници. Това лято движението на цените е по-спокойно, като най-ниското ниво на ИТЦ беше 1.304 пункта, анализират експертите, цитирани от Дарик.