Най-големият производител на персонални компютри в света Lenovo Group Ltd. обяви, че главният изпълнителен директор на компанията Янг Янкинг ще сподели своя бонус със служителите за втора поредна година след постигане на рекордни доставки и продажби, съобщава Bloomberg.

Общо около 10 000 служители ще получат бонус към заплащането си през този месец, става ясно от бележка на старши вицепрезидента по човешките ресурси Джина Чао, изпратена до някои служители. Информацията бе потвърдена от Джефри Шафър, говорител на компанията, който каза, че плащането е на стойност 3.25 милиона долара.

Lenovo обяви приходи в размер на 34 млн. долара и доставки на 52.4 млн. броя компютри за 12-те месеца, завършили на 31 март, като увеличи пазарния си дял и разшири продажбите си на мобилни устройства като смартфони и таблети.

48-годишният Янг, който даде 3 милиона долара от бонуса си година по-рано, ръководи компанията към челното място през юни, след като изпревари Hewlett-Packard Co. (HPQ)

„Доста рядко е, особено за председател на китайска компания, да използва личните си пари като бонус за възнаграждаване на служителите", заяви Кърк Янг , управляващ директор на Barclays Plc в Хонконг.

"Това заплащане е лично финансирано от Янкинг", се казва в бележката на Чао. "Той вярва, че носи отговорност като собственик на компанията и има възможността като наш лидер, да увери всички наши служители какво е тяхното влияние в построяването на Lenovo."

Възнаграждението на Янг Янкинг ще бъде разпределено между служителите в 20 страни, като 85% от получателите са в Китай. Янг прекарва времето си както в Пекин, така и в Морсвил, Калифорния, където компанията има офиси.

Средно служителите ще получат по 325 долара, колкото е една месечна заплата за работник в град в Китай. Средната годишна работна заплата на градските работници в частни фирми през миналата година е 28 752 юана, т. е. приблизително 392 долара на месец.