48 колеги на пияния таксиджия Михаил Куртев, който на 10 юли помете спирка на столичния бул. "Цариградско шосе" и уби 25-годишната Станислава Асенова и 6-годишната Елена Михайлова, са хванати да карат без валидни шофьорски книжки. Това съобщиха за "Стандарт" вчера източници от столичния КАТ.

Шофьорите на "ОК Супертранс" са почти половината от заловените без документи шофьори, които са общо 77. 34 от тях нямат книжки заради изчерпване на контролните точки. 8 са санкционирани по административен ред - т.е., останали са без документи за месец заради алкохол или превишена скорост.

Четирима пък имат влезли в сила съдебни решения за отнемане на книжките, заявиха още от отдел "Пътна полиция" към СДВР. Без документи возят и четирима от "За едно евро", трима от "СВ такси", както и техен колега от фирма "Йелоу".

Масовите проверки започнаха, след като Куртев помете спирката на бул. "Цариградско шосе" със 120 км/ч и 1.89 промила алкохол в кръвта.

КАТ праща писма до таксиметровите компании с молба да приберат книжките на служителите, хванати в крачка, научи "Стандарт". "По подобен начин се процедираше миналата година, когато съвместно с полицаите направихме съвместна проверка и от нашата фирма сами им предадохме 15 шофьори", коментира вчера изпълнителният директор на "ОК Супертранс" Людмил Лазаров.

"Ако сега поискат, ще го направим отново", категоричен е той. От КАТ пък за пореден път се зарекоха, че проверките ще станат традиция - а няма да се правят на пожар след поредната кървава катастрофа с такси.

Униформените са притеснени, че при акцията са се натъкнали на шофьори, които не просто са останали без книжка заради провинения на пътя, а никога не са имали такава, но са возели клиенти. Иначе нередовните водачи през 2013 г. са се стопили, показва статистиката.

Според експертите от столичния отдел "Пътен контрол", броят на шофьорите, които работят без книжка през 2012 г., е бил 174, докато сега са само 77 души.

Министерството на транспорта пък готви промени в Закона за обществен превоз на пътници заради джигитите в жълтите коли. "От миналата година ни викат като страна, когато се готвят промени. Върви се към допълнително затягане на контрола в превоза", уточни Лазаров.

Каквито и мерки да се вземат обаче, те няма да върнат премазаните Съни и Лени, вайкат се близките им. Засега не е ясно и какво ще е възмездието за смъртта им. Разследването на зверската катастрофа на бул. "Цариградско шосе" продължава.

Наблюдаващият прокурор в момента е в отпуск, стана ясно вчера. Не е ясно до каква степен са готови експертизите и кога ще бъде готов обвинителният акт срещу таксиджията убиец.

Проверката на досието на Михаил Куртев обаче сочи, че е минал успешно изпита за психическа годност и този зад волана. "Гарантирам, че шофьорите на таксита са професионалисти, но във всяко стадо има мърша", заявиха от компанията на Куртев.