Microsoft Corp. ще придобие подразделението за производство на телефони на Nokia Oyj за 5.44 млрд. евро, a финландската компания излиза от бизнеса, който някога доминираше, информира Bloomberg.

Сделката включва заплащането на 3.79 млрд. евро за подразделението за телефони на Nokia и 1.65 млрд. евро за патенти, се казва в изявление на компаниите. Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Илоп ще напусне поста си, за да се завърне на работа в Microsoft.

През юли Nokia отчете 27-процентен спад на продадените телефони за второто тримесечие. Компанията е изгубила над 5 млрд. евро за девет тримесечия.

Nokia контролираше най-голям дял от пазара на мобилни телефони до 2012 г., когато бе изпреварена от Samsung Electronics Co., според данни на Bloomberg.

Илоп закри над 20 000 работни места в компанията и спря изплащането на дивидент през януари в опит да подобри финансовото й състояние.

Близо 32 000 служители на Nokia ще бъдат прехвърлени в Microsoft в резултат на сделката, се казва в изявлението от двете компании. Подразделението за производство на мобилни устройства и услуги на Nokia е генерирало около 50% от нетните продажби на компанията през 2012 г. на стойност 15 млрд. евро.

Председателят на Nokia Ристо Сииласмаа ще заема временно длъжността на главен изпъллнителен директор на Nokia.

Сделката се очаква да бъде финализирана през първото тримесечие на 2014 г. като подлежи на одобрение от страна на акционерите на Nokia и на регулаторните органи.