Няма връщане назад, защото изборът е направен в интерес на обществото от мнозинството. Ще търсим съгласие, но няма да се поддадем на рекет и ултиматуми и ще бъдем взискателни към ангажиментите на правителството, които смятаме за важни.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна при откриването на новия политически сезон, цитиран от bTV.

Много хора, които протестират днес, волно или неволно обслужват статуквото, защото затрудняват нормалната работа на правителството и на парламента, смята Станишев.

Според него протестите са легитимно и демократично право на гражданите, но когато се огражда парламентът и се държат депутати за заложници, това демократично и нормално ли е, възмути се Станишев, който отдели голяма част от времето за изказването си на протестите.

По думите му те приличали на футболни агитки, които си мерят силите. Спонтанността на протестите обаче изчезвала за сметка на организираността.

Стоим зад правителството, защото в неговата програма виждаме шанс за необходимата за държавата промяна. Ако има воля правителството на Пламен Орешарски да прави дълбоки реформи, ще има мощна подкрепа на левицата, каза още Станишев.

Предстоят много тестове за правителството, каза още той и изброи мерки за съживяване на икономиката, слагане на намордника на монополите. Очакваме тези политики да се реализират с добри темпове, допълни Станишев.

"Вие не искате да кажете как управлявате, на базата на кое морално право. Вие не сте спечелили изборите, втора политическа сила сте. Не сте ни победили нито веднъж на изборите, откакто сте председател на партията". Така отговори на Сергей Станишев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от novini.bg.

"Когато казвате кой да се маха, правете го от позицията на втора политическа сила, а не от позицията на ментор. Разбирам колко приятели имате сред социологическите агенции, разбирам и защо Михаил Миков с такава жестокост се отнесохте към НЦИОМ", обърна се Борисов към лидера на БСП Сергей Станишев.