Тежки пътнически и карго самолети ще могат да кацат край радомирското село Кондофрей. Това ще стане, ако бъде реализиран генералният план за развитие на бившето военно летище.

Документът неотдавна беше одобрен от експертния съвет на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" към транспортното министерство, съобщиха авиоексперти. Планът е много амбициозен, коментираха те пред вестник "Стандарт".

Той включва изграждане на нови пътнически терминал, карго зона, перони, пътеки за рулиране, ГКПП и митница, които ще превърнат бившия аеродрум в шестото международно летище у нас. Сериозни инвестиции ще глътне 2500-метровата бетонна полоса за излитане и кацане, която е строена за изтребители.

Поради това нейната носимоспособност трябва да се усили, за да поема в бъдеще тежките граждански самолети от типа на Boeing 737, Airbus А320 и др. Въз основа на одобрения генерален план собственикът на аеропорта трябва да извади ПУП и да получи разрешение за строителство, обясниха експерти.

Летище Кондофрей е на около 60 км от София, близо до магистрала "Струма" и до големи градове като Перник, Кюстендил, Благоевград, Дупница, Радомир. Преди две години то беше продадено на търг от военното министерство.

Купувачът - фирма "Селим-Ко" с представител Владимир Ненчев, беше определен на 25 юли 2011 г. със заповед на военния министър по това време Аню Ангелов. От документа става ясно, че аеропортът с площ 378.8 дка е продаден за 1.25 млн. лв.

Според авиоексперти Ненчев е планирал да вложи около 57 млн. лв., които обаче трудно биха могли да се върнат от карго полети с череши и други плодове. Що се отнася до провеждането на пътнически полети, близостта на летище София и самият регион не предлагат добри възможности за тях, смятат експерти.

Пак според тях за превръщането на летище Кондофрей наистина в международно летище ще са необходими минимум 20 млн. лв.