Швейцарският архитект Фреди Изели иска да построи гигантска сграда във формата на дирижабъл, която да бъде хотел със спа център, търговски площи и луксозни апартаменти.

Този цепелин обаче няма да лети, а ще седи здраво на земята: върху пет стълба, всеки от които с височина 30 метра. В 236-метровата капсула ще има място за 500 хотелски апартамента – на общо шест етажа.

Сградата ще се захранва от слънчеви панели и ще бъдат използвани екологично чисти строителни материали от рециклирана хартия, които архитектът сам създава.

Хотелът-цепелин ще работи като малка електроцентрала: токът ще се генерира от слънчева енергия.

Цената на проекта е 250 милиона франка (около 200 милиона евро), но инвеститор все още не е намерен.

Фреди Изели спекулира, твърдейки, че хотелът би засилил туризма в източната част на Швейцария. Въпреки това дирижабълът търси своето точно място, на което да кацне. Архитектът предпочита то да бъде градът Фридрихсхафен. Той обаче иска хотелът да има и изглед към езерото Бодензее.

Можете ли да си представите да резервирате нощ в този дирижабъл? Ако идеята ви харесва, ето още няколко хотела с необичайна архитектура:

Дълбоко в дъждовните гори на Чили се намира Montana Magica. Хотелската постройка е образец на вулкан, от който обаче вместо да бълва лава, извира освежаваща свежа вода. Гостите трябва да не се страхуват от височини, тъй като се минава през тесен висящ мост, за да стигнете до една от 13-те хотелски стаи или до уютния бар – всичките, издълбани в дърво.

Montana Magica Lodge в Лос Риос, Чили, е достъпен само пеша. Мъхът, лозята и водопадите по фасадата си отиват перфектно с гъстата зелена тропическа гора.

Вълнообразният покрив на испанския дизайнерски хотел Marques de Riscal разчита на симетрията, също както и стаите, и терасата на покрива. Странната архитектура на хотела е в страхотен контраст със средновековния град Елсиего, в който се намира, както и с живописния лозаро-винарски район наоколо.

Marques de Riscal - хотелът-шедьовър

Под тази покривна конструкция се намира дизайнерският хотел Marquez de Riscal в Елсиего (Испания). Ресторантът на хотела предлага менюто на готвача, носител на звезда Мишлен, Франсис Паниего.