"Най-голям интерес от страна на руски граждани има към Царево и Лозенец. Всяка година имаме нови рускоговорящи съграждани, които стават постоянни жители. Увеличава се интересът и към най-южните точки на общината. Това се случва след реновирането на пътя Царево-Ахтопол-Синеморец-Резово".

Това каза кметът на община Царево Георги Лапчев по време на среща с руския посланик у нас Юрий Исаков. Руските граждани идват в най-южните точки на българското Черноморие не само заради природните дадености, но и заради културно-историческото наследство, на което община Царево акцентира, каза посланик Исаков.

Той посети музея в Царево и разгледа най-голямата частна етнографска колекция от пафти и накити в България, съобщи вестник "Стандарт".

По същото време в Бургас новият посланик на Беларус Владимир Воронкович се срещна с кмета на града Димитър Николов. 120 000 туристи от Беларус са почивали тази година в България, каза посланик Воронкович. 80% от беларуските летовници са почивали по Южното Черноморие, основно в Слънчев бряг, Созопол и Приморско.

Не е имало проблеми с издаването на визи за беларуските туристи, стана ясно от думите на дипломата. "Доколкото знам, България има намерение да въведе 5-годишни визи, което би облекчило туристите. Цената от 60 евро не е критична, но тези пари можеха да останат в курортите в България", каза Воронкович.

38 хиляди руски граждани са закупили имоти на територията на община Несебър, съобщиха от кметството. В общината жилища имат и много англичани, но те представляват една малка част, в сравнение с руската инвазия в Несебър.