Жителите на едно от най-скъпите предградия на хавайския остров Оаху имат съсед от ада - и то такъв, който се равнява на 27 от най-кошмарните съседи, пише Huffington Post.

Японският милиардер Генширо Кауамото, който е надхвърлил 80-те, притежава 27 мултиомилионни къщи на разстояние от 2.5 км на Кахала авеню, която се намира точно до океана и която New York Times нарича “Бевърли хилс на Оаху.”

Кауамото обаче не живее в нито една от къщите и изглежда прави всичко възможно за това никой друг да не живее в тях и дори около тях.

Къщите, които Кауамото не е срутил напълно, е оставил да се рушат. Много от тях са покрити с графити. Басейните им са пълни със строителни отломки, прозорците им са заковани с дъски, а тенис кортовете запуснати.

В много от тези имоти, които някога са били красиви имения от 30-те години, сега се съхраняват странни статуи, поставени между строителни отломки. В единия от имотите се съхраняват гръцки и римски статуи.

В други два (за които Кауамото плаща над 30 млн. долара, след което ги събаря, за да построи градина за чай) има японски статуи, някои от които са високи по над пет метра. Огромни статуи на лъвове също така стоят на Кахала авеню, ръмжейки към минувачите.

Има слухове, че Кауамото иска да превърне поне едно от именията в музей, но той твърди, че статуите са негово “лично изкуство.”

Жителите на Кахала обвиняват Кауамото, че нарочно е оставил домовете да се рушат, с което сваля цените на имотите в района, за да може да купи още от тях.

Към март 2013 г. град Хонолулу е съставил на Кауамото над 65 акта за различни нарушения, като замърсяване, а той е платил над 42 000 долара глоби. Глобите от подобен размер обаче са нищожни за милиардера, който е похарчил доста над 100 млн. долара, за да купи всичките имоти.

Не всички имоти на Кауамото обаче са необитаеми. През 2007 г. той избира няколко бездомни семейства от хавайски произход, които да живеят в къщите му, без да плащат наем. Той обещава на някои от тях, че ще могат да живеят там десет години, но не е ясно колко време още японският имотен магнат ще бъде собственик на порутените си къщи.

Кауамото беше арестуван през март в Япония за укриването на 10 млн. долара данъци (Кауамото плати гаранция от 5 млн. долара, за да излезе от затвора). Засилват се спекулациите, че скоро той ще продаде всичките си имоти, вероятно на голяма японска корпорация, която пък ще ги продаде на индивидуални купувачи.

Съседите почти единодушно подкрепят продажбата и настояват за още наказания спрямо Кавамото за това, което е причинил на квартала им. Какво мисли обаче Кауамото за критиците си? Той отговаря на Hawaii News Now с една дума: “Завиждат.”