Рейтинговата агенция Moody’s Investors Service (Moody’s) понижи дългосрочния рейтинг на депозитите в местна и чуждестранна валута на „Корпоративна търговска банка” АД – от „Ba3” на „В1” (с отрицателна перспектива), и запази рейтинга за финансова сила на банката - „Е+”.

В становището на Moody’s се казва, че причините за предприетите действия са: Нарастване на кредитния портфейл на банката с темп над средния за системата, в контекста на икономическа криза, като е направено допускане, че неблагоприятната макросреда евентуално би могла да окаже влияние върху качеството на активите на банката, което към настоящия момент продължава да бъде значително по-добро от средното за сектора.

Сред останалите посочени причини са намаляваща доходност и фактът, че капиталовата адекватност е по-ниска от средната за системата.

Към полугодието на 2013 г. банката е реализирала печалба в размер на 27.09 млн. лв. спрямо 24.67 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано.

По последни данни на централната ни банка кредитният портфейл на КТБ достига 4.57 млрд. лв., като от него 4.3 млрд. лв. са на корпоративни клиенти.

Привлечените средства са 5.62 млрд. лв., като тези от домакинствата са 3.277 млрд. лв., което поставя банката на шеста позиция след Банка ДСК, Първа Инвестиционна Банка, Уникредит Булбанк, ОББ и Пощенска банка.