Чудили ли сте се някога кои са те?

Те оформят икономиката, движат пазарите, бизнесът зависи от тях – в крайна сметка те наистина променят света. От Bloomberg Markets определиха най-влиятелните хора в глобалната финансова система. Вижте кои са те:

1. Пол Ахлайтнер, съветник на Deutsche Bank

Ахлайтнер, 56 г., се бори срещу надзорните органи, които искат да ограничат търговията на най-големите банки в Европа.

2. Лойд Бленкфайн, изпълнителен директор на Goldman Sachs Group

Бланкфейн, 58 г., твърди, че сливанията и придобиванията, както и растежът на икономиката, страдат от това, че мениджърите избягват рисковете.

3. Ана Патрисия Ботин, главен изпълнителен директор на Santander

Ботин, 52 г., е най-голямото дете на председателя на Santander - Емилио Ботин, и води операциите на банката в Обединеното кралство. Може би един ден ще ръководи цялата група.

4. Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co.

Даймън, 57 г., оцеля при съпротивата от страна на акционери на банката, които поставяха под въпрос двойната му роля на главен изпълнителен директор и на председател. Той е увеличил печалбата на банката през второто тримесечие с 31%.

5. Изабел Ийстлет, ръководител Търговия с ценни книжа в Goldman Sachs

Ийстлет, 50 г., е жената с най-висока ръководна позиция в американската банка и стои зад голяма част от постъпленията на Goldman Sachs.

6.Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS AG

Ермоти, 53 г., твърди, че поддържа банкови взаимоотношения с половината от милиардерите в света. През последните години банката ограничи инвестиционното си банкиране.

7. Цзян Цянзин, председател на Industrial & Commercial Bank of China

Цзян, 60 г., се бори с нарастването на лошите кредити. Независимо от това, е постигнал ръст на приходите и възвращаемост на собствения капитал от около 10%.

8. Гордън Никсън, главен изпълнителен директор на Royal Bank of Canada

Никсън, 56 г., ръководи най-голямата канадска банка. Той е на мнение, че трябва да поддържа банката в спокойни води.

9. Рут Порат, главен финансов директор на Morgan Stanley

Порат, 55 г., укрепи баланса на своята компания. Акциите са поскъпнали с 37% от началото на годината до 10 септември – с което побеждава в битката срещу Goldman.

10. Джон Щумпф, изпълнителен директор на Wells Fargo & Co.

Щумпф, 59 г., оглавява най-голямата американска банка по пазарна стойност. Той трябва да докаже на инвеститорите, че може да запази водещата ипотечна банка в това състояние, въпреки възможните заплахи за ипотечния бизнес.