Златото обикновено е в центъра на прожекторите и медийното внимание, особено заради силното му понижение от началото на годината и коментари за прекъсване на 12-годишния възходящ тренд.

Така среброто остава относително засенчено, а интересът към него е значително по-слаб. Една от причините, изтъквани от специалистите, е много по-голямата възможност за манипулиране на борсовата му цена от големи институционални инвеститори.

Ако се загърбят тези „теории за конспирации“ обаче, среброто е може би металът, който заслужава много по-голямо внимание в момента. От дъното си през юли до днес той е поскъпнал с над 20%, което се приема от много специалисти като признак за промяна на тренда.

Среброто беше най-лошият клас актив през първата половина на годината с понижение в цената си от 35% за посочения период. Според много специалисти всяко поевтиняване в цената на среброто може да е добра възможност за покупка на метала.

Цената на среброто отбеляза съществена корекция от най-високите си стойности при близо 25 долара, постигнати в края на август, до нива от 21.60 долара в момента. В основата на поевтиняването му стоят очакванията за намаляване на стимулите от страна на Фед - фактор, негативно въздействащ и върху цената на златото.

Намаляването на перспективите за военни удари срещу Сирия е друг фактор, довел до поевтиняването на белия метал.

Ето и някои причини защо инвеститорите могат да предпочитат среброто пред златото:

Среброто може да е променило низходящия си средносрочен тренд. Поскъпването с 20% от дъното може да е не просто корекция на тренда, а началото на съвсем нов. Докато металът се търгува над 20 долара, перспективите пред него са позитивни, а според технически анализи повишението може да го отведе към 27-29 долара за унция.

Източник: Goldprice.org

Съотношението злато/сребро е изключително благоприятно. Към настоящия момент съотношението между цената на златото и среброто е около 60 при средно 15 в исторически план.

Това дава сериозни индикации, че среброто е значително подценено спрямо настоящата цена на златото. Инвеститорите, залагащи на това, могат да се облагодетелстват от стесняването на спреда, като купуват сребро и продават злато.

На трето място среброто, освен като средство за предпазване от инфлация и политически сътресения и производството на бижута (подобно на златото), се използва широко и в промишлеността. За разлика от запасите на злато в световен мащаб, тези на среброто намаляват, което може да допринесе за недостиг в даден момент и до поскъпване вследствие на спекулации.

За сравнение, при златото тенденцията е противоположна. Към момента златото е около пет пъти по-разпространено от среброто въз основа на световните запаси на двата метала.