Едно от най-уникалните спортни съоръжения в света е стадионът на отбора по американски футбол Далас Каубойс в Тексас.

Наскоро президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф заяви, че стадионът на Далас Каубойс консумира повече електроенергия от нейната държава с население 3.7 милиона души.

Боб Бракет, енергиен анализатор в Bernstein Research, се е заел със задачата да провери дали наистина Каубой стейдиъм, чието официално име е AT&T стейдиъм, харчи повече ток от Либерия.

Либерия, която все още се бори с последиците от гражданската война в страната през последното десетилетие, има БВП в размер на 2.7 млрд. долара. Страната е на 184-о място по енергийно потребление в света, според анализатори на Bernstein.

AT&T стейдиъм от друга страна е най-голямото климатизирано съоръжение в спортния свят. Построяването на стадиона е струвало около 1.2 млрд. долара, което се равнява на близо половината БВП на Либерия.

Само електронното табло на стадиона, което представлява един LED гигант с площ 2 320 кв. м., струва 40 млн. долара. Може ли обаче този стадион да потребява повече електроенергия от цяла държава?

Според анализаторите на Bernstein отговорът е и да и не.

В моментите на пиково потребление, когато на стадиона се играе мач, съоръжението с капацитет 80 000 седящи места, може да консумира до 10 мегавата електричество, казват от Bernstein.

Либерия има капацитета да снабдява електроразпределителната си мрежа с по-малко от една трета от това количество.

При положение обаче че Далас Каубойс граят само по осем домакински мача в редовния сезон, пиковото потребление на електроенергия не е показателно за консумацията през цялата година. С други думи Каубой стейдиъм може да използва повече електричество от Либерия в продължение на няколко часа в осем дена от годината, но той стой празен през по-голяма част от останалото време.

Въпреки това неравенството е стряскащо. След като бъде сметната консумацията на всичките 32 отбора от НФЛ, става ясно е необходимо огромно количество електроенергия за поддържането на американския спорт.

“Като цяло Либерия потребява повече електричество от стадиона на Далас Каубойс,” пише БРакет. “Предвид факта обаче, че в НФЛ има 32 отбора, американският футбол изразходва повече електричество от тази африканска държава.”