За първи път прага на училището днес в България ще прекрачат близо 64 хиляди първокласници. Учебната година ще бъде открита тържествено в цялата страна, като всяко училище индивидуално е избрало час за празненството.

Учениците у нас през тази година са над 750 хиляди. Те ще бъдат обучавани от над 127 хиляди учители. Само 3% от тях обаче са под 30-годишна възраст.

Учениците до 4 клас в цялата страна ще се обучават целодневно. Всички ще почиват пет пъти през годината - толкова са официалните ваканции. Неучебни дни са също и 21 и 23 май, за когато са насрочени матурите и изпитите за гимназия.

Някои от университетите също стартират учебната си година днес. Студентите от УНСС ще го направят в присъствието на премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката Петър Чобанов. Днес начало на учебните занятия слагат и Медицинската и Спортната академия.

Междувременно от вътрешното министерство съобщиха, че 453 полицаи ще следят за пътната безопасност и спазването на обществения ред около училищата в София.