Висшето образование не е толкова количествено знание, колкото начин на мислене, заяви премиерът Пламен Орешарски по време на откриването на академичната година в УНСС. Премиерът разказа на студентите, че никога няма да забрави дните си като студент в университета.

"Няма да забравя преподавателите ми, дали част от себе си да формират икономическото мислене на нас, някогашните студенти", призна той. "На вас това тепърва ви предстои. Времето само привидно е дълго, 4-те години ще изтекат като миг.

Използвайте това време пълноценно, четете и упражнявайте мисълта си, защото е важно да изградите мирогледа, да усвоите начина на мислене, висшето образование не е толкова количествено знание, колкото начин на мислене", подчерта премиерът.

"Не приемайте всичко, което чуете от своите преподаватели, формирайте свое мнение", призова премиерът и подчерта: "Готовите знания са само прозорец, през който трябва да виждате света на икономиката със своите очи".

"Сред вас са бъдещите ни лидери, затова вашата подготовка е важна не само за вас, а за всички нас и за перспективите на нашата страна. Моето поколение бе изправено пред много предизвикателства, допуснахме много грешки, невинаги намирахме най-верните решения, въпреки това успяхме да приобщим страната към европейската общност.

От нас всички зависи да продължим да модернизираме страната си и по-точно от вас", каза още премиерът на студентите от УНСС, цитиран от БГНЕС.

Премиерът, който е и възпитаник и преподавател в УНСС, се познава с ректора на университета проф. Стати Статев от времето, когато проф. Статев е бил асистент, а Орешарски - негов студент. По-късно и двамата са заместник-ректори по едно и също време. Орешарски на практика е шестият премиер на страната, завършил УНСС.

В Златната книга на УНСС премиерът днес написа: "Поздравления за поредната академична година, гордея се с моя университет, с амбициите на моите колеги преподаватели и с нашите студенти, които са сред най-добрите. В днешния динамичен свят, образованието е ключов фактор за напредък".

И финансовият министър Петър Чобанов, който също присъства на откриването на академичната година, поздрави първокурсниците в УНСС. Той призна, че призванието му е да преподава и обеща и като финансов министър да успява да намира време да се вижда със студентите от УНСС.

В началото на откриването на 93-ата академична година в университета, ректорът Стати Статев, подчерта, че през тази година УНСС за втори път получи най-високата институционална оценка от националната агенция по акредитация.

"УНСС е най-предпочитаният университет в страната, ние запазваме лидерската си позиция и имаме доверието на гражданите, държавата и бизнеса", каза той.

"Започваме 93 академична година с увереността, че тя ще бъде успешна с готовността да продължим възходящото си развитие. В годината, в която отбелязваме 160 години от рождението на нашия основател и първи ректор проф. Стефан Бобчев, можем да казваме, че УНСС продължава да създава националния елит на отечеството", добави проф. Статев.

Към първокурсниците проф. Статев се обърна с призива: "Не се предавайте пред изпитанията, защото тяхното преодоляване е най-безценният житейски урок, използвайте ума си, посещавайте редовно лекциите.

Четете упорито за изпитите, слушайте внимателно вашите преподаватели, използвайте разумно скъпоценните часове на младостта си, следвайте мечтите си, не се отказвайте да бъдете себе си, пазете свободата си, но не падайте в плен на илюзии. Бъдете почтени граждани и добри хора, ще подкрепяме всяко ваше креативно начинание".