Световната икономическа криза от преди пет години може да е довела до увеличаване на броя на самоубийствата в света - през 2009 г. на "кризисни" ситуации се дължат почти 4900 от самоубийствата, пишат авторите на статия, публикувана на интернет страницата на сп. British Medical Journal.

Дейвид Стъклър от Оксфордския университет от дълго време се занимава с влиянието на икономическата несигурност и нарастващата безработица върху смъртността. През 2009 г. ръководеният от него екип пусна изследване по този въпрос за европейските страни през последните 30 години.

В него се прогнозира, че световната криза, която започна през 2008 г., ще доведе до увеличаване на броя на самоубийствата сред хората на възраст под 65 години.

Най-шокиращите смъртни случаи на Уолстрийт

Сега Стъклър и съавторите на статията сравняват данните за безработицата и броя на самоубийствата през 2009 г. в 54 страни. Те правят прогнозата за самоубийствата на базата на тенденцията в периода 2000-2007 г. и го сравняват с реалните данни.

Потвърждава се, че нарастването на броя на самоубийства е статистически свързано с нарастващата безработица - особено там, където първоначално тя е била ниска.

През 2009 г. е имало около 4900 самоубийства, които авторите свързват с финансовата криза. Тя влияе предимно на мъжете, и най-вече в ЕС и Северна Америка, където реалните цифри за мъжете са по-високи от прогнозите съответно с 4.2% и 6.4%.

В Европа самоубийствата от такъв характер са преди всичко сред младите хора на възраст 15-24 години, а в САЩ - сред 45-64-годишни мъже. В други страни, включително в Русия, броят на самоубийство обаче леко намалява.