Нощ на тежки сблъсъци в Гърция. Вълна от възмущение заля страната, след като активист на неонацистката "Златна зора" уби ляво ориентиран рапър, като го наръга с нож в сърцето. Протестите продължиха до късно през нощта.

34-годишният рапър Павлос Фисас, известен с антифашистката си дейност, гледал футболен мач в заведение в Пирея, когато се оказал заобиколен от 30-ина биячи със черни фланелки и бръснати глави. Един от тях извадил нож и го пробол в сърцето.

Приятелката му извикала на помощ наблизо минаващ полицейски патрул. Служителите на закона обаче се поколебали дали да се намесят. Така те арестували убиеца на местопрестъплението, но не предотвратили убийството, съобщи bTV.

В ареста убиецът признал, че е запален член на неонацистката "Златна зора" и пет-шест пъти в седмицата участвал в акции на кварталната й организация.

Това е първото политическо убийство в Гърция от 2000 година насам, когато терористи от организацията "17 ноември" застреляха Стивън Сондърс, военно аташе в британското посолство в Атина.