Какво ли не правят хората, за да имат повече пространство...

Fallen Star, Калифорния

Когато става въпрос за изкуство, никой не може да се справи по-добре от Калифорнийския университет в Сан Диего, известен със своята Stuart Collection. Последното допълнение към нея е Fallen Star.

Това е къща, която виси от покрива на седеметажна сграда. Дело е на южнокорейски архитект. Копие е на истинска сграда и въпреки че изглежда страшно, къщата е напълно безопасна.

Храм върху жилищен блок, Китай

Частният храм е изграден върху покрива на 20-етажен жилищен блок в южния китайски град Шенжен. Въпреки че е построен незаконно върху сградата, той е там най-малко три години, смятат от полицията.

Причината да се обърне внимание на постройката точно сега е скандалът с бизнесмен от Пекин, който си построи къща върху 26-етажен блок. Бяха му дадени 15 дни да я събори.

Къща върху жилищен блок, Китай

А това е въпросната къща, за която вече стана дума. Собственикът й я изграждал в продължение на шест години. Днес тя прилича на истинска планинска вила с изкуствени скали и дървета в двора.

Съседите на строителя били подразнени от шума около изграждането на къщата, но едва когато видели за колко голяма постройка става дума, се притеснили за структурата на жилищната сграда. Въпреки че изградените скали са фалшиви, все пак материалът, от който са направени, е тежък.

След като медиите подеха темата, бяха направени проверки и се оказа, че постройката е незаконна. Сега собственикът й трябва да я събори.

Къща върху мол, Китай

Няма достатъчно място за всички в големия град? Jiutian International Square открили решението – те изградили четири къщи с градини на покрива на мол в китайския град Шънджоу.

В къщите ще живеят служители на мола и за разлика от останалите имоти, които ви показахте, те са законно изградени. Дори са свързани с електрическата и водопроводната система на основната сграда.

Didden Village, Холандия

Обикновено зад идеята да бъде построена нова сграда на покрива на вече съществуваща стои нуждата от повече пространство. За разлика от много други проекти, Didden Village не предлага на собствениците си само място за сън.

Всъщност, това е истинско малко село, с тесните улички и дворовете, оборудвани с пейки, маси и дори басейн. Благодарение на високите огради пък собствениците получават нужното усамотение.

Къща върху фабрика, Китай

Тези къщи се намират върху покрива на фабрика в град Донгуан, провинция Гуангдонг в югоизточната част на страната. Построени са през 2011 г.

Според местните власти постройките не отговарят на първоначалния план и са незаконни. Собственикът им вече е предупреден да ги събори.

House Attack, Словакия

Базираната в Словакия централа на Strabag е енергийно ефективна сграда в Братислава. А сега и една от най-странните сгради в света, след като от нея виси къща.

Европейската строителна фирма нае художник, който да остави отпечатъка си върху нейната сграда под формата на House Attack. Проектирана от архитектите MHM, SKC Bratislava е модерна офис сграда, която използва геотермално отопление и охлаждане. В нея работят 530 души.