Всички сме запознати с автоматите, които продават сокове, закуски и топло кафе - те могат да бъдат видени по улиците на града или на работното място. Но последните постижения в технологиите са предвестник на пристигането на нова ера на вендинг машини.

Продавачите на дребно са установили, че почти всичко, което може да бъде продадено през машината, спестява разходи за труд. Така че сега, благодарение на някои от изобретенията, машините продават не само продукти, но и услуги. Някои от новите концепции за вендинг машини могат да бъдат наречени брилянтни. А другите? Ами, просто странни.

1. Бани за кучета

Къпането на кучето вече не е мръсна упорита работа и не е необходимо да се направи ръчно. Това стана възможно благодарение на френския предприемач Ромен Жари, изобретател на машина Dog-O-Matic: машината ще ви помогне напълно да измиете кучето си с шампоан и нежно разпръскване на вода, и в края ѝ вашият домашен любимец ще ви чака, изсушен с горещ въздух.

Ако нямате нищо против раздялата с 25 евро, можете да отворите плъзгащата се врата, да сложите кучето в банята и оставете машината да свърши мръсната работа. Целият процес отнема около 30 мин. - 5 мин. директно миене и 25 минути игра за сушене.

2. Бърза сватба

Искате ли да разберете дали има смисъл да се жените? Фирмата Concept Shed ще ви даде възможност. Автоматът AutoWed предлага да разиграе вашата сватба: той осигурява гласови команди, няколко пръстена и дори удостоверение за регистрация на брака. Просто отидете до машината, въведете вашето име на клавиатурата и можете да се насладите на семейно щастие.

Първият прототип на вендинг автомата е в музея на Мичиган. Този автомат е забавно безопасна алтернатива на истински брачния договор, който, между другото, често включва депресия, издръжка на дете, както и загуба на имущество.

3. Живи омари

Машината The Lobster Zone е много подобна на вече познатите ви машини с играчки, но като бонус ще получите не плюшено мече, а живи омари. Аквариумът с морска вода е с двойно остъкляване, а за потапяне във водата се използва пневматичен "нокът".

Целевата аудитория е предимно съставена от посетители на ресторанти и спортни барове: имате шанс да се измъкнете от водата живи ракообразни и да поискате от служителите на ресторанта да го подготви за вас. Цената е сравнително малка - шансът за улов на омар се заплаща с 10 долара.

4. Резервни части за велосипеди

Представете си следното: вие с приятели се разхождате в нощния град с добра цел - да изгорите калории или да спортувате, но изведнъж велосипедът ви се чупи. На ъгъла обаче ви чака Bike Fixtation. В допълнение към разни неща за хапване, този автомат предлага разнообразие от резервни части за велосипеди. Той предлага вътрешни гуми, ремонтни комплекти за велосипеди, вериги, както и всички необходими инструменти за ремонта.

5. Топла пица

Доставката на пица може да отнеме час или повече, но благодарение на вендинг автомата Let’s Pizza можете да получите най-пресните пици от избрани съставки в рамките на няколко минути. Машината разполага с достатъчно запаси от брашно и домати за 100 пици и има вградена фурна за печене. Също така има и вградена камера за наблюдение за предотвратяване на вандализъм.

6. Къдрене.

Момичетата, които няколко часа са къдрили косите си преди да излязат, а накрая – едва на улицата откриват, че нещо не е наред, ще бъдат доволни. Този автомат предлага маша за къдрене на улицата. Благодарение на постоянното нагряване, керамичният инструмент е стерилен и винаги готов за ползване. Ако компанията успее да се наложи на пазара, тези машини ще се появят в женските клубове, барове, спортни зали и търговски центрове.

7. Злато на кюлчета

Машината за злато Gold To Go приема кредитни карти и връща избрания паричен еквивалент в злато. В САЩ вече има две такива машини, една в Ню Йорк и една в Лас Вегас. Също така, такива машини са разположени в Дубай, Лисабон и Абу Даби.

8. Детски стоки

Компанията Happy Baby Vending създаде полезни линия от вендинг автомати за родители на бебета и малки деца. Забравена в къщи резервна пелена? Не е проблем! Просто трябва да носите кредитна карта. Кърпички, бебешки храни, биберони и дрънкалки, играчки и всичко необходимо за бебето може да се намери в този автомат.

9. Книги

Представлявайки нещо като джубокс, Machine Espresso Book ви позволява да изберете книга от широк списък от заглавия, както и качеството на печат, удобно за вас. Писателите дори могат да сложат ръкописа си вътре и моментално да получат готова книга, с подвързан екземпляр.

За запалените читатели има повече от седем милиона издадени книги. Печатът отнема само няколко минути и автоматът може да допринесе за поддържането на търсенето на хартиени книги в дигиталната епоха. В САЩ, например, вече има около 70 от тези машини, те са разположени предимно в библиотеки, университети и книжарници.

10. Вендинг машина за обмен на стоки

Вендинг машината Swap-O-Matic обединява много хора за общото благо. Ето как става това: вие носите нещата, които са станали ненужни, но в добро състояние на машината, тя ги оценява и ви дава определен брой точки за всяка отделна стока, а по-късно можете да използвате тези точки, за да купите нещо, дарено от някой друг. Тази екологичен концепция насърчава рециклирането на ненужни неща, но с депозит.