Традиционно на шест месеца проверяваме каква е инвестиционната обстановка и перспективите пред родния фондов пазар, като даваме оценка на факторите, предопределящи решението за инвестиране на БФБ или не.

След като направихме това през март, време е отново да погледнем към родния капиталов пазар и има ли съществена промяна във факторите, даващи тежест на решението да се инвестира на него или не.

Започваме с негативните фактори, които могат да предопределят това инвеститорите да избягват БФБ:

1. Политическа несигурност

Този фактор бе изключително актуален преди шест месеца в очакване на парламентарните избори. За съжаление той продължава да тежи на родните инвеститори, предвид на нестабилното правителство и възможността за предсрочни избори.

Политическата несигурност е може би най-мразеният от инвеститорите фактор на пазара, защото не им дава възможност да планират дългосрочно, като в същото време е сериозна спирачка за икономиката, ограничавайки инвестициите и ръста в потреблението.

2. Влошаване на финансовите показатели на родните компании

Сериозното повишаване на родния SOFIX от началото на годината го поставя в топ пет на най-повишаващите се световни индекси.

За съжаление обаче, когато подобен ръст не е съпътстван със сравнимо повишение във финансовите резултати на компонентите му, ставаме свидетели на влошаване на финансовите коефициенти.

Добрата новина е, че макар да има известно влошаване в показателя цена-печалба спрямо началото на годината, то е относително малко. Към момента съотношението РЕ на SOFIX е при ниво от 7.35, на фона на 6.5 в началото на годината. Преди година съотношението цена-печалба бе 5.5.

Съотношението се запазва без промяна спрямо нивото си от преди половин година. Предвид на ръста на индекса през този период, значи сме станали свидетели на ръст и в печалбите на компаниите с доста добри темпове.

3. Ликвидността продължава да е трагична.

Всички участници на пазара са наясно с основния проблем на БФБ – ликвидността. Проблем, който стои на пазара от години, и не виждаме някой да прави някакви опити да се справим с него (нито инвестиционните посредници, нито БФБ, нито пенсионните фондове). Явно чакането ще продължи до момента, в който са налице фактори за естественото му разрешаване, което едва ли може някой да прогнозира кога точно ще стане.

4. Икономическите перспективи продължават да не са вдъхновяващи

Всички знаем, че борсата е предвестник на това, което ще се случва в икономиката. Оказва се, че ниската база, от която стартираме, не е достатъчна, за да ускоряваме темповете на ръст, каквито са очакванията за една малка развиваща се икономика.

Стабилност в условията на криза не е достатъчно условие да се инициира чуждестранен интерес. Въпреки че сме с известно повишение на БВП, това не е достатъчно за очакване за ускорен ръст на печалбите на родните компании.

5. Малките инвеститори все още са уплашени

Крахът на пазарът след 2008 година направи така, че малките инвеститори, които нямаха достатъчно опит, впускайки се на фондовия пазар, едва ли ще се върнат скоро. За съжаление те най-вероятно ще попаднат в една изключително негативна спирала (да се върнат към пазара, когато той се повиши до нива, където отново може да има корекция) и никога няма да са по-сериозен фактор, както на развитите западни пазари, така и на пазарите в ЦИЕ.

6. За съжаление големите също

Това че индивидуалните инвеститори странят от фондовия ни пазар не е чак такъв проблем, поради неособено големия размер на борсата ни, както и фактът, че те не са професионалисти (тоест не разчитат на тези доходи за съществуването си).

Големият проблем е, че и професионалните инвеститори (пенсионните фондове), които би следвало да инвестират с визия за след 10-15 години, също странят от пазара. И докато това би било нормално при други условия, може да се каже, че при настоящата среда далеч няма такъв резон.

Пазарът със собствени сили съумя да покаже, че е намерил дъно, а пред големите фондове стои реалната опасност да изпуснат първата фаза на един „бичи цикъл“, в която често се реализира основна част от доходността при подобен пазар.

7. Чакането може да е сериозно

Инвеститорите трябва да са наясно, че на борсата трябва да влагат свободните си в по-дълъг хоризонт средства. Насочването на средства, които ще им трябват след определен, относително кратък, период от време, може би не е много добра идея и често може и неизбежно да е свързано със загуби.

8. На борсата можете и да загубите

Ако нямате никаква толерантност към риск, то определено фондовият пазар не е място за вас. Именно инвеститорите, които подходиха без съзнанието, че на борсата може да се загуби, бяха най-разочароване. Всъщност фондовият пазар е място, където не само се печели, и това трябва да ви е пределно ясно. Малко инвеститори го съзнават напълно, преди да отбележат някаква загуба.

Ако гореспоменатите точки не са ви разубедили напълно да се насочите към родния фондов пазар ето и някои пунктове, които могат да подкрепят едно решение за инвестиране на борсата:

1. Пазарът проби ключова съпротива, като все още разполага с догонващ потенциал.

Индексът на сините чипове SOFIX преодоля ключовото ниво на съпротива при 450 пункта, което дълго време ограничаваше ръста. Сега това ниво, което е относително близо, би следвало да се превърне в ниво на подкрепа и е възможно да видим по-нататъшно поскъпване и тест на изключително важното ниво от 500 пункта.

Родните индекси се разграничиха от ръста на световните борси, както и на тези в ЦИЕ, през последните четири години и в тази насока разполагат със сериозен догонващ потенциал.

2. Финансовите съотношения са ниски

И все пак финансовите съотношения са ниски, макар и леко да се влошават. Те са толкова ниски, че малко пазари са с подобни. Това дава сериозна възможност ръстът на индексите да продължи, дори и без по-сериозно подобряване на печалбите.

3. Международната среда е благоприятна

До нови исторически рекорди се повишиха щатските индекси през изминалата седмица, както и много европейски индекси. Това е добре, защото може да инициира интерес на инвеститорите към вторични пазари, както и към пазарите на най-малките икономики, които оставаха донякъде в страни от интереса.

4. От техническа гледна точка ситуацията изглежда добре

Петдесетдневната пълзяща средна величина е над 200-дневната и на този етап няма опасност от сигнал за промяна на възходящия тренд, какъвто би бил преминаването й под нея.

5. Лихвите по депозитите се понижават

Данъкът върху лихвите в сила от началото на годината и непрекъснатото понижаване на лихвите по депозитите най-вероятно ще имат известно въздействие (макар и не особено голямо) в посока на пренасочване на спестявания към борсата.

6. Пенсионните фондове ще трябва да се включат в ръста

Колкото и да не им се иска (поне както показва статистиката) най-вероятно на пенсионните фондове ще им се наложи да повишат инвестициите си на БФБ. Причината, все някой от тях ще се е престрашил да се включи сред първите, като ще регистрира добра доходност. На база на конкурентния между фондовете принцип другите ще трябва също да покажат добри резултати, за да не попаднат в списъка на „лошите фондове“.