В Народното събрание започват дебатите по първия вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски, внесен от ГЕРБ. Мотивът за него е работата или по-точно липсата такава на новото Министерство на инвестиционното проектиране. Според ГЕРБ новосформираното ведомство не носи практическа полза, натоварва бюджета с допълнителни разходи и води до нови забавяния за бизнеса.

Заседанието на парламента трябваше да започне в 9.00 часа, но поради липса на кворум налачото му се забави.

Ето какво казаха управляващите и опозицията тази сутрин:

Павлова: Вотът може формално да не мине, но ние ще сме морални победители

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова каза пред БНР, че вотът е заради липса на политика в инвестиционното проектиране, въпреки създаването на новото министерство за инвестиционно проектиране.

По думите ѝ вотът очевидно няма да мине като формално гласуване, но е по-важно нещата да се кажат с истинските им имена

“Ние да сме моралните победители в този дебат“, каза тя. „От едно работещо министерство създадоха две неработещи - особено едното. Политически реваншизъм, чистка на всички нива в администрацията и когато нещата опряха до кадри, работещи 10 -15 години, да бъдат махани, нещата преляха“

Манолова: Необходими са 121 гласа, за да мине вотът

„Това, че и ГЕРБ се включват в нормалните парламентарни практики като вот на недоверие е един знак, че може да се опитаме да върнем авторитета на тази институция, която при Бойко Борисов беше принизена до един просто подпис под неговите капризи - парламентът“. Това каза пред журналисти заместник-председателят на парламента Мая Манолова, предаде „Фокус”. „Необходими са 121 гласа, за да мине вотът, така че даже и „Атака” да са строени до един в пленарна зала и хипотетично да подкрепят ГЕРБ, няма да има резултат от вота. Аз като парламентарист се радвам за това, че парламентаризмът се реабилитира в това управление и при това правителство в парламента да заявява своите краткосрочни мерки, своята програма, стоте си дни на всеки парламентарен контрол”, посочи Манолова.

Какво следва?

Искането за оставка на правителството ще бъде гласувано най-рано утре, след като изтекат 24 часа от края на дебатите. Вотът на недоверие по всичко личи, че ще бъде отхвърлен: ГЕРБ се нуждаят от 121 гласа, но дори и „Атака“ да ги подкрепи, гласовете на двете партии ще са 120.