Испания обмисля дали да не се приближи пов ече до Гринуич. Испанските депутати ще предложат да се промени часовото време с връщане на стрелките на часовника с един час, както във Великобритания, с цел адаптиране към слънчевия часови пояс и подобряване на производителността в затъналата в криза страна, предаде БТА.

Въпреки че голяма част от територията на страната е географски в една и съща часова зона като Португалия и Великобритания, Испания е възприела еднакво часово време като Централна Европа от 1942 година, когато режимът на диктатора Франсиско Франко реши да се приравни към часовия пояс на нацистка Германия.

"Поради това, че Испания от 71 години не е в часовия пояс, който й съответства, ние ставаме прекалено рано и спим близо един час по-малко, отколкото препоръчва Световната здравна организация (СЗО)", посочва една от комисиите в Конгреса на депутатите в доклад.

"Това има отрицателно отражение както върху производителността, така и за отсъствията от работа, стреса, трудовите злополуки и провала в училище", изтъква докладът, който включва няколко предложения за рационализиране на часовия график и увеличаване на производителността.

Различното часово време може да обясни и особеното поведение на испанското общество, което се храни, приключва работния ден и си ляга обикновено по-късно, отколкото останалите европейци.

"Динамичният ни стереотип следва повече слънцето, отколкото часовника: обядваме в 13 часа според слънчевия пояс и вечеряме в 20 часа, докато часовникът ни показва съответно 15 часа и 22 часа", се обяснява в доклада.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос обяви, че правителството ще разгледа доклада.

Ако се промени часовото време, испанците ще могат да избегнат много "мъртво време" през работния ден и да разполагат с повече свободно време за семейството, изтъкват депутатите.

"Това ще ни позволи да се сближим с Европа в много отношения, които днес ни разделят, по-специално производителността, конкурентоспособността и съчетаването" на личен и професионален живот, заключава докладът.