Успешен и спокоен сезон отчитат от Института за анализи в туризма. 5% повече туристи са почивали това лято по българското Черноморие. Това обаче не е задоволително, тъй като преди години ръстът на туристите у нас е бил 20%. Проблемите пред българския туристически пазар обаче остават.

Това лято ресторантьорите масово се оплакваха от ниски обороти на заведенията. Причината за това е, че у нас почиват по-бедни туристи. От бранша се жалват, че тази година са останали на цените 2012 г.

Много от инвеститорите в туризма са разочаровани, тъй като са очаквали доста по-добри резултати в края на сезона. Една от възможностите за привличането на повече почиващи у нас е да се развие културният туризъм, смятат специалисти, цитирани от ТВ7.

За решаването на проблемите в бранша трябва се създаде Министерство на туризма, смятат кметовете на Черноморските общини. Според тях съществуващите в момента 180 организации в областта на туризма са пръснати и не могат да се обединят, а това пречи на развитието на този отрасъл от икономиката ни.

Все още не е решен и проблемът как може да се удължи краткия туристически сезон, който с всяка година намалява.