Американският Сенат отхвърли проектобюджета на администрацията на президента Барак Обама, изправяйки САЩ пред угрозата от банкрут.

Проектозаконът, предложен от Палатата на представителите (долната камара на Конгреса), бе отхвърлен с 54 гласа "против", срещу 46 гласа "за". Така за втори път през последната седмица проектозаконът за бюджета ще бъде върнат в Палатата на представителите за доработка.

Ако между републиканци и демократи не бъде постигнат компромис до 7 часа сутринта българско време, заради отсъствие на финансиране федералното правителство е изправено пред угрозата от банкрут. За това алармира пръв финансовият министър Джейкъб Лю.

Финансовата година в САЩ започва на 1 октомври, припомня БГНЕС.

Ежедневните разходи на правителството са 60 млрд. долара, като към 17 октомври в хазната ще има едва 30 млрд. и ако бюджетът не бъде приет, страната ще изпадне във финансов колапс.

Междувременно стана ясно, че Конгресът чупи всички рекорди по непопулярност, сочат резултатите от експресно социологическо проучване на CNN и компанията ORC.

Около 60% от анкетираните искат проектобюджета да бъде приет незабавно, за да бъде избегнато изпадането на 1 октомври в неплатежоспособност на федералното правителство. Едва 10% от участвалите в проучването са заявили, че одобряват работата на Конгреса - както на Палатата на представителите (долната камара), така и на Сената (горната камара).

69% са отговорили утвърдително на въпроса "Държат ли се републиканците като сърдити деца?" 46% винят републиканците за затварянето на държавните учреждение, грозящо САЩ, ако законодателите не приемат закона за бюджета, представен от администрацията на Барак Обама. 36% пък считат самия Обама за виновен за ситуацията, а 13% виждат вината и в двете страни.

Реформата в здравеопазването, предложена от Обама и чийто реален старт също беше блокиран заради отхвърлянето на проектобюджета в Сената, очевидно не се радва на сериозна подкрепа сред населението. Според 60% от анкетираните приемането на бюджета е по-важно, отколкото преразглеждането на здравната реформа.