С представители на 20 големи фирми се е срещал в рамките на няколко месеца зам.-министърът на икономиката Красин Димитров. Имат интерес за инвестиции в милиони, че и милиарди евро у нас, каза той за "24 часа". И уточни, че не твърди, че ще дойдат, а че се интересуват. Въпросът бил да ги привлечем ние, защото разглеждали няколко европейски държави като алтернатива.

В момента се работи по 7 инвестиционни проекта, които са в напреднала фаза на реализация. Единият е в сферата на високите технологии, с възможности за разкриване на 170 работни места, стойността му е за 40 млн. лв. 600 работни места ще се открият в сферата на електротехниката.

Най-големи инвестиции се очаква да бъдат в химическата и преработващата индустрия за 1.4 млрд. лева. Очакванията са общо за инвестиции от около 1.55 млрд. лева и над 1400 работни места.

Към момента в Българската агенция за инвестиции има заявени интереси и от 4 големи компании за изграждане на заводи за авточасти, които са на проучвателна фаза, казва Димитров.

Интересът на тези 20 компании, които питат за условията да влязат с парите си у нас, са в мехатрониката на автомобили, в химията, че дори и в инвестиции в инфраструктура. Фирми се интересуват и от публично-частно партньорство при стоителството на магистрали, съобщава зам.-министърът. На този етап обаче било сложно това да стане.

Само през юли чуждите инвестиции в страната ни са за над 114.6 милиона евро. За същия месец на миналата година са били в размер на 80.6 млн. евро.

Който е дошъл да влага парите си в ЕС, гледа къде е най-стабилна макроикономическата и фискална политика, къде е най-квалифицираната работна ръка. И първо идват в България. Ние отговаряме на тези условия.

Фирмите пресмятат и каква е възможността да навлязат в съседните балкански държави. В момента заради близостта на езика ни със сръбския почти всички големи компании, които са отворили офиси в Сърбия, са тръгнали от България и топмениджърите им са българи.

Но освен макростабилността, ниските данъци, намаляването на административните тежести се обмислят и други възможности за привличане на пари в икономиката ни. Министерствата на икономиката и на финансите са в начален етап на обсъждане да се дадат данъчни облекчения в свободните икономически зони.

Идеята е при определен минимален праг на инвестициите тази зона да бъде освободена от някои данъци за определен период от време.

Какво показват официалните данни на държавата за инвестиционната активност?

Според БНБ преките чужди инвестиции за 2010 г. са 1.151 млрд. евро (или 3.2% от БВП), през 2011 г. те са 1.314 млрд. евро (или 3.4% от БВП). През 2012 г. в страната са навлезли 1.478 млрд. евро чуждестранни инвестиции (или 3.7% от БВП), а през януари-юли 2013 г. те са 802.5 млн. евро.

През първите полугодия на 2011 г., 2012 г. и 2013 г. са сертифицирани съответно 2, 4 и 11 инвестиционни проекта. От сертифицираните през тази година проекти 3 са чуждестранни и 8 български. През първото полугодие на 2013 г. Българската агенция за инвестиции е обслужвала информационно 98 нови потенциални проекта.

По сектори те са: машиностроене и електротехника - 34, аутсорсинг на бизнес процеси - 20, информационни технологии - 13, химическа промишленост - 12, транспорт и логистика - 11, и други. По страни са разпределени: България - 25, САЩ - 19, Германия - 10, Великобритания - 9, Турция - 8, Русия - 5, и други. Вероятно през следващата година ще започне реализацията на част от тези проекти.