Google, която беше критикувана сериозно на два пъти през последната година от Британската парламентарна комисия за данъчните си практики, е платила 35 млн. паунда (55 млн. долра) данъци във Великобритания за 2012 г. при продажби в размер на 4.9 млрд. долара в страната, информира Reuters.

Интернет гигантът е платил 2.6% данък върху 8.1 млрд. долара печалба извън САЩ през 2012 г., тъй като компанията е насочвала почти цялата си печалба извън САЩ през компания, регистрирана на Бермудските острови, където не се плаща данък печалба.

От Google твърдят, че спазват всички данъчни правила във всяка страна, в която развиват дейност и че компанията не плаща големи данъци във Великобритания, защото печалбите ѝ не се генерират от британските ѝ служители.

Google UK Ltd и други подразделения на компанията в Европа, плащат малко данъци, защото се водят като доставчици на маркетингови услуги на базираната в Дъблин Google Ireland Ltd, чието име се появява на фактурите на повече клинти на Google извън САЩ.

Търсачката отчита малко печалба в Ирландия, защото тамошното подразделение изпраща почти цялата печалба от клиенти извън САЩ към подразделението в Бермуда под формата на лицензионни такси за използването на интелектуалната собственост на Google.