До края на януари 2014 г. ще бъдат изплатени всичките европейски субсидии на земеделските производители. За това са се споразумели днес премиерът Пламен Орешарски, министърът на земеделието и храните Димитър Греков, ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и Министерството на финанси

Министър Греков обяви, че е постигната договореност всички европейски и национални доплащания ще бъдат извършени до 31 януари. Министърът поясни, че датата важи за всички земеделски производители, които са коректни и нямат нарушения или грешки при отчитането. Общата сума на средствата е 1.082 млрд.лв., като допълнително се предвиждат и плащания на декар в зависимост от възможностите на националния бюджет.

Г-н Греков обяви още, че за следващата година ще има намален акциз на горивата в рамките на 84 млн.лв., като сумата е увеличена с 20% от очакваната.

По отношение въвеждането на обратно начисляване на ДДС при доставките на зърнени и технически култури, министър Греков обясни, че мярката ще действа 2 години, след което ще се направи анализ доколко е била полезна за земеделците и за бюджета на страната.

На въпрос на медиите за закупуването на земеделска земя от чужденци, министър Греков каза, че е изпратено запитване до ЕС дали може да се удължи мораториумът до 2020г. и се очаква отговор до 1 месец.

Председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов поясни, че доплащания през декември няма да има. „Предпочетохме да се плати максимално възможният размер през януари“, отбеляза г-н Вукодинов. Той изтъкна, че това е най- добрият вариант за българските земеделци и обясни, че за тях първите месеци на годината са изключително важен период. „Обнадеждени сме то това което договорихме“, каза г-н Вукодинов и изрази надежда, че земеделските производители ще могат да работят спокойно в предвидими условия.