Швеция е най-добрата страна в света за възрастните хора. На второ и трето място на Норвегия и Германия.Това сочи проучване на благотворителната организация "Хелп ейдж интернешънъл", изготвила свой рейтинг, съобщи ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

България е на 47 място от 91 страни.

Сходен рейтинг с нашия имат Румъния (48) и Словакия (49).

При оценката на равнището на живот на хора над 60 години специалистите на организацията са взели предвид 13 параметри, включително брой на молби, подавани до учреждения, условията на живот, образованието, брой на работещите и социалната активност. Анализирана е била информация на Световната банка и Световната здравна организация.

В групата на страните с много добри показатели са също така Холандия, Канада, Швейцария, Нова Зеландия, САЩ, Исландия, Япония, Австрия, Ирландия и Великобритания. На последните места са Пакистан, Танзания и Афганистан.

България е на 47 място като цялостна оценка. Но по показател сигурност на доходите е по-напред - на 32-ро място. На 59-то място обаче е при оценката на здравословното състояние, като прогнозните оценки са, че след навършване на 60-годишна възраст се живее средно още 20 години.

Делът на бедните сред възрастното население у нас е 19.4 процента, доста по-висок, отколкото в Словакия, където е 7.1 на сто.

1 октомври е обявен за Международен ден на възрастния човек. Експерти подчертават, че застаряването на населението се превръща във все по-сериозен проблем за много страни. Ако сегашната тенденция се запази, след 40 години всеки четвърти жител на Земята ще е на възраст над 60 години.