Американските акции отбелязаха ръст във вторник, за първи път от три сесии насам, след като инвеститорите предвидиха, че първото спиране на работата на правителството от 17 години насам, няма да продължи дълго и ще причини малки поражения.

Американските депутати се провалиха относно постигане на съгласие за бюджета в рамките на крайния срок, който бе в полунощ. Последвалото го прекратяване дейността на правителството принуди стотици хиляди държавни служители да излязат в неплатен отпуск. Въпросът какво ще се случи от тук нататък, в това число и продължителността на създаденото положение, остава все още неизяснен. Очаква се депутатите да продължат преговорите за мерките на финансиране по-късно във вторник. Безизходицата относно бюджета дойде след дълбоко разделение сред депутатите, във връзка с противоречивия закона на Обама относно здравеопазването (Obama’s health-care law), чието прилагане републиканците многократно се опитаха да отложат.

„Пазарът харесва сигурността. Вчера положението беше несигурно. Днес преустановяване дейността на парламента вече е несъмнен факт. За момента вярваме, че повечето от компаниите и икономиката като цяло, няма особено да се повлияе от събитията във Вашингтон“, каза Mike Serio, главен регионален инвестиционен директор на Wells Fargo Private Bank в Денвър. „Ако прекратяването, обаче, продължи повече време и кризата с бюджета не се разреши до 17ти октомври, ще се наложи да направим преоценка на предвижданият БВП за тази година“, допълни Serio.

Индексът DJIA се увеличи с 62.03 единици (0.4%) и завърши на 15 191.70. След триседмичен понижение S&P 500 добави 13.45 точки (0.8%) до 1 695, а Nasdaq Composite нарасна с 46.50 пункта (1.2%), до 3 817.98.

Европейските фондови пазари също повишиха нивата си във вторник, възстановявайки се от най-големия спад за месеца, след като инвеститорите прецениха трезво последствията от спиране работата на американското правителство и предстоящите дебати относно увеличаване лимита на държавния дълг.

„Преживяхме значителен спад на цените последните няколко дни, така че последиците от спирането вероятно вече са преминали“, каза Richard Perry, главен пазарен анализатор в Central Markets, В Лондон. „Ако се върнем малко назад и се огледаме, можем да разберем, че пропускането на крайния срок може би е правилния начин за протичане на преговорите относно тавана на бюджета. По този начин надявам се депутатите ще се почувстват засрамени и ще успеят да вземат решение в по-благоприятни условия. Точно това е най-важно в момента“, добави той.

Технически анализ

EUR/USD

Изключително променливи настроения демонстрира еврото спрямо долара във вторник. Макар, че достигна рекордни нива за последните няколко седмици, в крайна сметка стойностите на отваряне и затваряне на търговията бяха почти еднакви. Старта бе даден при цена от 1.3524, а бичите настроения поеха контрола над тренда от самото начало. Върхът при 1.3586 бе достигнат рано сутринта, пробивайки първата съпротива при 1.3567. Веднага след това, обаче, посоката на движение се промени рязко и валутите много бързо се върнаха до началните си стойности. Финала бе сложен при курс от 1.3525. Ако мечите настроения продължат, EUR/USD ще се отправи към първата подкрепа при 1.3337, а върхът, който бе достигнат днес, ще се превърне в нова съпротива.

Подкрепа: 1.3337; 1.3102; 1.2753;

Съпротива: 1.3567; 1.3709

GBP/USD

Британския паунд, подобно на единната валута, регистрира волатилни нива на търговия спрямо американския долар във вторник. Началото бе поставено на цена от 1.6189 с ясни изгледи за продължаване на възходящия тренд от предходната сесия. След като достигна до най-висока стойност от 1.6258, мечите настроения се намесиха и с плавни темпове понижиха цената на лирата, до стойности, близки до началните. Търговията бе затворена на ниво от 1.6194. Ако низходящия тренд се запази, GBP/USD ще се доближи до подкрепата при 1.5883.

Подкрепа: 1.5883; 1.5424; 1.4812;

Съпротива: 1.6375;

USD/CHF

Доларът отново показа непостоянство спрямо франка и успя да регистрира екстремни стойности във вторник. Старта бе даден на цена от 0.9047 и в началото тренда се отправи нагоре. Само след няколко часа, обаче, ситуацията бе променена и мечите настроения се настаниха, регистрирайки рязък спад и дъно при ниво от 0.8991. Впоследствие серията от загуби бе прекъсната и долара започна да възстановява изгубените позиции. След като пое възходяща посока на движение тренда регистрира връх при 0.9074 и малко след това затвори на познатите вече нива от 0.9053.

Подкрепа: 0.9021; 0.8927;

Съпротива: 0.9454; 0.9749; 0.9838;

USD/JPY

Доларът отбеляза слаб спад спрямо японската йена във втория ден от седмицата. Победната сесия за американската валута от понеделник бе прекъсната и тя загуби част от спечелените позиции. Търговията бе отворена на ниво от 98.20 и в началото тренда се отправи към по-високи нива, регистрирайки връх при 98.71. Впоследствие посоката бе променена и щатския долар започна постепенно да губи позиции. Дъното бе стигнато при 97.64, след което последва частично възстановяване и валутите финишираха на курс от 97.99. Ако мечите настроения продължат, USD/JPY ще пробият подкрепата при 96.78.

Подкрепа: 96.78; 9378;

Съпротива: 100.58; 101.51;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.