Италианският премиер Енрико Лета получи вот на доверие с голямо мнозинство в Сената, след като опонентът му Силвио Берлускони се отказа от опитите да свали правителството малко преди гласуването.

В подкрепа на коалиционния кабинет гласуваха 235 сенатори от 321-членната горна камара на парламента при необходими 161 гласа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от Фокус. Против бяха 70 сенатори, един се въздържа и 14 не участваха в гласуването.

По-рано Лета отказа да приеме оставката на петима министри от партията "Народ на свободата", подадена в края на септември по призива на лидера им Берлускони, който реши да излезе от управляващата коалиция и да лиши кабинета от подкрепа.

В речта си Лета каза още, че Италия е излязла от икономическата криза. Премиерът посочи, че очаква 1 процент растеж през 2014 г. Лета обеща да спазва целите на европейската фискална политика.

"Нашият кошмар, тази безпрецедентна рецесия, най-дългата след Втората световна война, е зад нас", каза той. По думите му председателството на Италия на ЕС през втората половина на 2014 г. ще се фокусира върху "растежа и създаването на работни места" след "десетилетие на строги икономии".

Изненадващо, Берлускони се отказа от намеренията си да свали от власт премиера като заяви, че ще гласува в подкрепа на правителството.