Има нарастващ брой нелегални емигранти през границата, който понякога достига до 200 души на ден. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на съвместно заседание на парламентарните комисии по здравеопазване и по правата на човека и жалбите на гражданите във връзка с хуманитарни проблеми, породени от нарастващия брой бежанци от Сирия.

Ако тази тенденция се запази, прогнозата ни е, че до края на годината ще имаме над 11 хиляди бежанци на наша територия, посочи Йовчев и добави, че затова ще са необходими около 30 млн. лева.

„Никога не бих препоръчал на когото и да било да затвори границите“, каза още Цветлин Йовчев, цитиран от „Фокус”. „Обмисляно е да се направи такъв разчет, така че да не допуснем физически нелегални преминавания. Една такава стъпка би струвала 11 милиона лева на месец. Ако изпаднем в такава критична ситуация, такова решение следва да бъде взето от Народното събрание”, посочи вицепремиерът.

„Преди повече от три седмици беше проведен Съвет по сигурност към Министерски съвет, на който бяха предприети необходимите мерки. Процесът се следи от доста време и ще продължаваме да го следим, така че да управляваме кризата”, министър заяви Йовчев

От началото на годината до края на септември в България са влезли 5815 нелегални емигранти, като по-голямата част от тях търсят закрила на наша територия.