С помощта на държавата се обмислят мерки за спиране на проблемите с алкохолните туристи в морските ни курорти. Те са само 5% от всички летовници, правят лошо впечатление и отблъскват с поведението и държането си другите, които не създават проблеми.

Това коментира по време на дискусия на Шестия черноморски туристически форум председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България - Благой Рагин, пише вестник "Монитор".

Реакцията му бе по повод филма на BBC "Пиячка, претъпкани барове и България", който показва страната ни в неблагоприятна светлина пред света чрез пиянски кадри на млади британски туристи, дошли на алкохолен туризъм в Слънчев бряг.

„Филмът не излага България, а английските туристи, които са заснети", подкрепи го и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той уточни, че в страната ни пристигат гости от над 40 държави и с никои от останалите туристи, освен с британските, няма подобни проблеми.

На същата позиция бе и Благой Рагин, който повтори, че английските младежи са само около 5 на сто от всички летовници и само с тях има такива проблеми.

Спецът уточни, че ще се търсят варианти за решаване на проблемите с гостите от Острова. Добре би било, например, в супермаркетите на туристическите ни комплекси да се регламентира или направо да се спре свободна продажба на алкохол, предложи той.

Рагин подчерта още, че родните хотелиери и ресторантьори имат много по-голям интерес към източните пазари, отколкото към малка таргет група, която повече вреди, отколкото да помага за развитието на туризма у нас.

Всички партньори на България, с които ни свързва историческа, културна и цивилизационна дружба, имат ръст на своите туристи в страната, подкрепи го зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.