Нов удар срещу продажбите на гъши дроб бе нанесен от Amazon. Най-големият интернет магазин забрани продажбата на гъши дроб в британския си сайт. Групата не уточни мотивите за решението си, нито датата, от която забраната влиза в сила.

"Парчета или продукти от китове, делфини, акули, слон (включително слонова кост) или от всяко друго растение или животно, застрашени и подлежащи на регулиране, са забранени, както и продукти, съдържащи гъши черен дроб" , обяснява Amazon.co.uk на своя уебсайт.

Решението на Amazon бе приветствано от групи за защита на правата на животните, като например Viva, Peta или L214, които вярват, че храненето и общия метод на производство на гъши дроб - особено във Франция – се отличава с крайна жестокост към птиците.

Френският министър на земеделието реагира, изразявайки съжаление от решението на интернет магазина. България е на второ място по производство на гъши дроб в ЕС и заедно с Париж се противопоставя на евентуална забрана за производство и продажбите на гъши и патешки дроб.