Единствената държава в света, която е разположена едновременно в северното, южното, източното и западното полукълбо, е застрашена от изчезване, съобщи БНТ.

Островната страна Кирибати е заплашена от покачването нивото на океана заради глобалното затопляне. Но има и възможност страната да бъде спасена.

Кирибати се простира на 18 острова и 14 атола. През последните десет години президентът Аноте Тонг предупреждава населението от 100 хиляди души, че не им остава много време да живеят на островите.

Сега обаче има възможност Кирибати да бъде спасена с футуристичен, но изпълним проект. Японска компания разработва план за градове, които ще могат да плават на платформи, приличащи на големи водни лилии, на повърхността на Тихия океан.

Проектът предвижда всеки град-лилия да има място за 30 хиляди души, офиси, обработваема площ и добитък и освен всичко друго ще бъде екологичен. Звучи чудесно, но има едно голямо "но".

Цената на проекта е с 3 хиляди пъти повече от Брутния вътрешен продукт на Кирибати, или по-точно 317 милиарда лири. Директорът на фирмата уверява, че цените ще станат по-достъпни. Не е ясно обаче кога ще се случи това. Нито дали гражданите на Кирибати ще намерят спонсор, за да се спасят на плаващите лилии.